Διαδικτυακός έλεγχος από το ΔΝΤ

Διαδικτυακός έλεγχος από το ΔΝΤ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάποτε, όχι πολύ παλιά, κάθε επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα ήταν γεγονός μεγάλης σημασίας, ειδικώς δε το ΔΝΤ ήταν ο πρωταγωνιστής αυτών των συχνά συγκρουσιακών επαφών με την ελληνική κυβέρνηση. Οι καιροί αλλάζουν. Αυτές τις μέρες γίνεται ο μεταπρογραμματικός, διαδικτυακός έλεγχος του ΔΝΤ για την Ελλάδα και σχεδόν κανένας δεν ασχολείται. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται πλέον, όχι το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η διεθνής κρίση, λόγω του κορωνοϊού. 

Πάντως, τα συμπεράσματα του ελέγχου του Ταμείου θα έχουν το ενδιαφέρον τους. Την Παρασκευή αναμένεται η σχετική δήλωση και τον Νοέμβριο η πλήρης έκθεση. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η ανάλογη έκθεση ήταν μάλλον σκληρή. Πιο κρίσιμη για εμάς, πάντως, θα είναι η επόμενη, 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών (συμμετέχει και το ΔΝΤ), που θα ξεκινήσει, πάντα διαδικτυακά, στις 19 Οκτωβρίου. Εκτός των άλλων, αυτή συνδέεται και με εκταμίευση πόρων, των SMPs και ΑΝFAs.

Με τα τυπικά κλείνει το deal Forthnet – United Group

Στο τυπικό σκέλος εισέρχεται η συναλλαγή της United Group με τη Forthnet που αφορά την απόκτηση από τη θυγατρική της, BC Partners, των απαιτήσεων ύψους 281 εκατ. ευρώ που διατηρούσαν οι τράπεζες από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Σε συνέχεια της άσκησης δικαιώματος μετατροπής από τη United Group 85.766.667 μετατρέψιμων ομολογιών, το μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet αυξάνεται κατά 25,7 εκατ. ευρώ. Κατ’ επέκταση, εκδίδονται συνολικά 85.766.667 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η καθεμία. Οι μετοχές αυτές προσεχώς θα εισαχθούν στο Χ.Α.

Πρόσβαση στο φυσικό αέριο για ευάλωτα νοικοκυριά

Πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά του λεκανοπεδίου σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την ΕΔΑ Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης, ενώ ο προϋπολογισμός του προβλέπεται στα 4 εκατ. ευρώ. Προγραμματίζεται να «τρέξει» την επόμενη άνοιξη, με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες τους με μικρότερο κόστος.

Ευνοημένα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

Εξαιρετικώς χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη και πολύ χαμηλά spreads στο ομόλογα της περιφέρειας –Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία–, για πολύ μεγαλύτερο διάστημα πλέον, υποδηλώνουν για την αγορά τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή της ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την Capital Economics. Ο οίκος αναφέρεται στο γεγονός ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του στόχου για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και υψηλότερα από το «κάτω αλλά κοντά στο 2%» που ισχύει από το 2003. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει την επιθετική νομισματική πολιτική, κάτι που θα ευνοήσει ιδιαιτέρως τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Αργεί η επανεκκίνηση για το Πάτρα – Πύργος

Το καλοκαίρι του 2021, σχεδόν δύο χρόνια μετά το «πάγωμα» των εργασιών, εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή η επανεκκίνηση του «στοιχειωμένου» οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, εφόσον ασφαλώς δεν παρουσιαστούν τυχόν «επιπλοκές» με τη διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), η οποία θα κρίνει αν υφίστανται ζητήματα μη συμβατής κρατικής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2019, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση προχώρησε στην ακύρωση του έργου, με τον τρόπο που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται, καθώς ορισμένες από τις συνολικά οκτώ εργολαβίες στερούνταν αναδόχου, ενώ εκφράζονταν και επιφυλάξεις για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος από τους εγκατεστημένους αναδόχους στα υπόλοιπα τμήματα. Ως προτιμητέα λύση κρίθηκε η υλοποίησή του από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης της Ολυμπίας Οδού, μέσω απευθείας ανάθεσης. Μέχρι σήμερα, πάντως, το έργο αναμένει την έγκριση της Ε.Ε., εξέλιξη που είχαν προβλέψει όσοι ισχυρίζονταν ότι η επιλογή θα οδηγούσε σε νέες πολυετείς καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή