Ενεργειακή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Ενεργειακή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο περιθώριο της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών ενεργειακών σχέσεων, καθώς και η ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως μέσω του East Med Gas Forum, σε συνέχεια και της υπογραφής του Καταστατικού από τα επτά ιδρυτικά του μέλη. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector (μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ) και την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδεται στον East Med, τον δεύτερο ενεργειακό «πυλώνα» της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Στο περιθώριο της τριμερούς, ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του φορέα υλοποίησης των έργων EuroAsia και EuroAfrica, υπό τον τέως υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.

Νομικές ενέργειες σχεδιάζουν οι ομολογιούχοι της MLS 

Ούτε κατά την αυριανή γενική συνέλευση των ομολογιούχων της MLS αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να σχηματιστεί η απαιτούμενη απαρτία των 2/3 των παρόντων για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Δηλαδή για την καταγγελία του ομολογιακού δανείου ύψους 4.990.000 ευρώ. Με το δεδομένο αυτό, η εκπρόσωπος των ομολογιούχων Beta Χρηματιστηριακή καλεί τα ενδιαφερόμενα δικηγορικά γραφεία να παραστούν στη γενική συνέλευση, ώστε να δύνανται να επιλεγούν για την άσκηση νομικών ενεργειών. Οι νομικές ενέργειες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα έχουν αντικείμενο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών της διοίκησης.

Στο Λαύριο θα εγκαταστήσει data centers η Microsoft

Το Λαύριο επέλεξε η Microsoft για την εγκατάσταση των data centers της, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. Πρόκειται για την έκταση 120 στρεμμάτων του παλιού εργοστασίου της «Αιγαίον», η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επένδυσης, αρχικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση 100 ακόμη στρεμμάτων στην περιοχή για τη δημιουργία αποθηκών, όπως και έκτασης όπου σχεδιάζεται η κατασκευή κατοικιών για τα στελέχη της Microsoft.

Στο ΣτΕ εκ νέου για τα αναδρομικά 

Αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών, που ξεκινά σήμερα από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των τραπεζών και του ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό, υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Σε αυτή τονίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επικουρικών συντάξεων και δώρων, παρότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του δικαστηρίου. Ειδική μνεία γίνεται και στην πρόβλεψη της σχετικής διάταξης, για απόσβεση πιθανών άλλων διεκδικήσεων, καθώς επισημαίνεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

400 εκατ. από την Ε.Ε. για στήριξη των απόρων 

Περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να διεκδικήσει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας για διανομές προϊόντων σε απόρους κατά το διάστημα 2021-2027. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (φωτ.) κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (EIEAΔ). Ηδη, με το πρόγραμμα (ΤΕΒΑ) που «τρέχει» και ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2023 (αφορά την περίοδο 2014-2020) αναμένεται να διατεθούν συνολικά 330 εκατ. ευρώ.

Κατά μέσον όρο εγγράφονται περίπου 400.000 ωφελούμενοι κάθε μήνα, ενώ από την αρχή του προγράμματος το 2014 μέχρι και σήμερα έχουν ωφεληθεί συνολικά 1.076.133 πολίτες. Πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο 25 διανομές κάθε μήνα σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.000 διανομές σε όλη την Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή