Με «κούρεμα» 16,5% οι νέες συντάξεις

Με «κούρεμα» 16,5% οι νέες συντάξεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσεγγίζει το 16,5% η μείωση των νέων συντάξεων σε σύγκριση με αυτές των «παλιών» συνταξιούχων, ως αποτέλεσμα του νέου υπολογισμού που επέβαλε ο νόμος 4387 του 2016. Τη δραματική επίδραση του νόμου Κατρούγκαλου (φωτ.) επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» για τις συντάξεις του Οκτωβρίου, καθώς οι νέες κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν αυτόν τον μήνα, είναι μικρότερες κατά 16,43% σε σχέση με τη μέση κύρια σύνταξη όλων των υπολοίπων συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, το μέσο ποσό των 10.845 κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ και Δημοσίου, που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο, είναι μόλις 607,5 ευρώ μεικτά, όταν η μέση κύρια σύνταξη όλων των υπόλοιπων συνταξιούχων ανέρχεται στα 727 ευρώ μεικτά. Δηλαδή των νέων συνταξιούχων η κύρια σύνταξη υπολείπεται των «παλιών» συντάξεων κατά 120 ευρώ. Συνολικά αυτόν τον μήνα, μαζί με τις επικουρικές και τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, εκδόθηκαν 15.902 νέες συντάξεις με οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, αριθμός που κινείται στα επίπεδα προηγούμενων μηνών, προ COVID-19.

Οι αμοιβές της διοίκησης του Κέντρου Διαστήματος

Στον καθορισμό των αμοιβών των ανώτατων στελεχών του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος προχώρησαν με πρόσφατη απόφασή τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Επικρατείας Κυρ. Πιερρακάκης. Ειδικότερα, θα εισπράττουν μεικτά 2.500 ευρώ και 4.300 ευρώ ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα ποσά δεν συμπεριλαμβάνουν την αποζημίωση συμμετοχής στις συνεδριάσεις, ενώ προβλέπεται τα πέντε μέλη του Δ.Σ. να εισπράττουν 100 ευρώ ανά συνεδρίαση, με ανώτατο μηνιαίο όριο τα 400 ευρώ.

Δεύτερη η Κρήτη σε κρατικές ενισχύσεις 

Στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους που δραστηριοποιούνται στην Αττική χορηγήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η μερίδα του λέοντος της επιστρεπτέας προκαταβολής και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Ελαβαν συνολικά 1,28 δισ. ευρώ. Το περίεργο είναι ότι στη δεύτερη θέση, αντί να βρεθούν η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η Κρήτη όπου το ποσό που έλαβαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι ανήλθε στα 310 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Μακεδονία και η Θράκη με ποσά ύψους 293,3 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλονίκη με 275 εκατ. ευρώ, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ηπειρος με 62,55 εκατ. ευρώ και το Βόρειο Αιγαίο με 44,5 εκατ. ευρώ. 

Αυξημένο ενδιαφέρον για το project Galaxay

Στα τέλη της εβδομάδας μεταφέρεται η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές για το project Galaxay της Alpha Bank. Η ημερομηνία είχε οριστεί για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και η διοίκηση της τράπεζας έδωσε ολιγοήμερη παράταση έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Η παράταση δόθηκε κατόπιν σχετικών αιτημάτων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι φάκελοι των προς υποβολή προσφορών από τους επενδυτές, αίτημα που κρίθηκε από την πλευρά της τράπεζας εύλογο. Το project Galaxy περιλαμβάνει την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση έως και του 80% της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal, και αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που επιχειρείται από ελληνική τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική ευθεία θα βρεθούν Pimco, Cerved και Davidson Kempner, καθώς το αμερικανικό επενδυτικό fund Elliot Management Corporation, που έλαβε μέρος στη short list, φέρεται να μη συμμετέχει στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή