Πέφτουν οι υπογραφές για τον άξονα Ακτιο – Αμβρακία

Πέφτουν οι υπογραφές για τον άξονα Ακτιο – Αμβρακία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα μερικών εβδομάδων θεωρείται η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και στο υπουργείο Υποδομών για την ανάληψη του έργου της ολοκλήρωσης του οδικού άξονα που θα συνδέσει το Ακτιο με την Αμβρακία. Πριν από λίγες ημέρες, η σύμβαση εγκρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις υπογραφές. Πρόκειται για έργο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλαμβάνει ο όμιλος, μετά την αδυναμία της ιταλικής GD Infrastrutture να προσκομίσει την εγγυητική επιστολή συμμετοχής. Να υπενθυμίσουμε πως η ιταλική εταιρεία είχε αναδειχθεί μειοδότης για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς δεν ανανέωσε την ισχύ της εν λόγω εγγυητικής, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια του διαγωνισμού και να αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης ο όμιλος Μυτιληναίου, που είχε καταθέσει την αμέσως καλύτερη προσφορά.Σημειωτέον ότι η GD Infrastrutture, σε συνεργασία με τη «Μηχανική», θα προβεί τις επόμενες ημέρες σε κατάθεση αγωγής εναντίον της Τρ. Πειραιώς για το ζήτημα αυτό, διεκδικώντας το ποσό των 35 εκατ. ευρώ για τη ζημία που υπέστη από τη μη ανάληψη του έργου.

Πολύ κοντά στην πώληση

και του υπόλοιπου μέρους του σύγχρονου βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων, που κατασκευάζει στη Λ. Συγγρού, βρίσκεται το σχήμα των Prodea Investments και Dimand Real Estate. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, σε ακίνητα (οικόπεδο με κτίσμα) τα οποία απέκτησε προ διετίας η Prodea αγοράζοντας ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου. Η Prodea και η Dimand αναπτύσσουν ένα νέο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων, το οποίο θα φέρει πιστοποίηση για την υψηλή ενεργειακή του απόδοση. Η συνολική επιφένεια ανέρχεται σε 17.000 τ.μ., ενώ προβλέπονται και 9.000 τ.μ. υπογείων. Ηδη οι επενδυτές έχουν συμφωνήσει με τον ασφαλιστικό όμιλο Generali για την αγορά 8.000 τ.μ. στο συγκρότημα, που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Λαγουμιτζή με τη Λ. Συγγρού. Το τίμημα για την εξαγορά ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ.

Αποτροπή ψηφιακών επιθέσεων

Με μηχανικούς Πληροφορικής ενισχύεται η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, που καλείται να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και όχι μόνο. Ως εκ τούτου, η γενική διεύθυνση, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και καταρτίζει την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, ενισχύεται με πέντε υπαλλήλους, όσες είναι και οι προσωποπαγείς θέσεις που δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Οι αρμοδιότητες της Αρχής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διατύπωση της πολιτικής ασφαλείας των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, όπως και τον ορισμό των απαιτήσεων και των κανόνων ασφαλείας.

Τελευταία πράξη για την Ektasis 

Αγοραστές για πέντε μεγάλα ακίνητα της Ektasis Development αναζητεί ο ειδικός διαχειριστής, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών να έχει προγραμματιστεί για το διάστημα από Δευτέρα 7 έως την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου. Μεταξύ αυτών και οικόπεδο 17 στρεμμάτων στη Λ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, για το οποίο φέρεται να εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από μεγάλο ελληνικό βιομηχανικό όμιλο με συμφέροντα στην περιοχή. Η Ektasis τέθηκε σε ειδική διαχείριση ύστερα από πολυετή δικαστική διαμάχη, με τους βασικούς της μετόχους να υποστηρίζουν πως οι τράπεζες δεν έδωσαν καμία ευκαιρία στα αλλεπάλληλα σχέδια εξυγίανσης που τους παρουσίασαν. Η εταιρεία υπήρξε για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της «Μπάμπης Βωβός», που επίσης κατέρρευσε, στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, με σημαντικό αποτύπωμα στο εγχώριο real estate. Οι συνολικές της υποχρεώσεις τον Μάιο του 2018 ανέρχονταν σε περίπου 210 εκατ. ευρώ. Τα 135,17 εκατ. ευρώ ήταν οφειλές προς πέντε τράπεζες, δηλαδή τις Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Εθνική και Attica Bank, ενώ άλλα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν οφειλές προς δύο εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (Eurobank Leasing και Πειραιώς Leasing).

Δύο φορές «όχι» παμψηφεί στην πρόταση του Τζον Πόλσον

H υποβολή για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών εβδομάδων της πρότασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Πειραιώς από τον Τζον Πόλσον, και αφού την πρώτη είχε απορριφθεί παμψηφεί, προβλημάτισε και θορύβησε. Είναι γεγονός πως η δεύτερη ήταν ελαφρώς βελτιωμένη για το ΤΧΣ, αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί κάποιος να ελπίζει βάσιμα ότι θα ανατρέψει το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Κάποιοι στην κυβέρνηση υποψιάστηκαν πως μπορεί στο μεταξύ ο κ. Πόλσον να έκανε αποτελεσματικότερο lobbying και να ανέτρεψε ισορροπίες. Τελικά, αντιλήφθηκαν πως υπέρ της πρότασης Πόλσον παρέμειναν μέχρι τέλους μόνο κάποια στελέχη στην τράπεζα. Τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου την απέρριψαν ομόφωνα και στη δεύτερη ψηφοφορία.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή