Οι… παραχωρήσεις για πώληση της Vivartia

Οι… παραχωρήσεις για πώληση της Vivartia

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τον περί του αντιθέτου θόρυβο, τίποτα ακόμα δεν έχει κλείσει μεταξύ MIG και CVC Capital για την πώληση της Vivartia. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Και αυτό, διότι η MIG έχει δηλώσει ότι θα μιλήσει και με την Emma Capital, η οποία όχι μόνο εκδήλωσε ενδιαφέρον για ακόμα μία φορά για τη Vivartia, αλλά διαμαρτυρήθηκε κιόλας για τη «μη ύπαρξη συντεταγμένης διαδικασίας». «Κλειδί» πάντως για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της πωλήτριας MIG και οποιονδήποτε δυνητικό αγοραστή είναι η στάση των πιστωτών της Vivartia. Διότι, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, αμφότεροι οι μνηστήρες της ελληνικής εταιρείας τροφίμων επιδιώκουν, όπως είναι φυσικό, κατ’ ελάχιστον, χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια της εταιρείας (πέριξ των 400 εκατ.) και, ιδανικά, και «κούρεμα». Αλλά όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, Alpha, Eurobank και Εθνική «δεν έχουν κανένα λόγο να προβούν σε τέτοια παραχώρηση». Επομένως, οποιαδήποτε ανακοίνωση για κλεισμένο deal, πριν περάσουν τουλάχιστον δυο-τρεις εβδομάδες, θα αποτελέσει έκπληξη.

Στο FSRU Αλεξανδρούπολης μπήκε και επισήμως ο ΔΕΣΦΑ 

Kαι επισήμως μέτοχος του FSRU Αλεξανδρούπολης έγινε ο ΔΕΣΦΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Νικόλα Μπατιλάνα, υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου 20% στην Gastrade Α.Ε., την εταιρεία που αναπτύσσει το έργο για τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Γίνεται έτσι ένας από τους μετόχους του έργου, μαζί με την Ελμίνα Κοπελούζου, ιδρύτρια, μέτοχο και πρόεδρο του Δ.Σ. της Gastrade, την GasLog Cyprus Investments Ltd, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Bulgartransgaz EAD.

Απαλλαγή καθηκόντων λόγω εταιρικής διακυβέρνησης 

Οι πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης δεν ήταν αυτονόητες σε εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης απάλλαξε από τα καθήκοντά τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου επειδή απέφευγαν να υπογράψουν προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση μη σύγκρουσης συμφερόντων. Δεν έγινε γνωστό αν οι υπάλληλοι είχαν λόγους να μην υπογράψουν, αλλά η έστω και συμβολική απόφαση επιβεβαιώνει ότι και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορούν να εφαρμόζονται αρχές εταιρικής διακυβέρνησης.

Το δικαστικό σίριαλ των αναδρομικών 

Δεν έχει τέλος το δικαστικό σίριαλ διεκδίκησης αναδρομικών, καθώς το ΣτΕ εισάγει για συζήτηση στην Ολομέλεια την αίτηση των συνταξιουχικών οργανώσεων που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που παραγράφει από τις διεκδικήσεις τα ποσά αναδρομικών από δώρα και επικουρικές. Η κρίσιμη δικάσιμος ορίστηκε για την 15η Ιανουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.30. Από την έκβαση της εν λόγω υπόθεσης θα κριθούν τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και επί της ουσίας για το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ που δεν δόθηκαν σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

Πρωτιά της Alpha Bank στο ομολογιακό του ΟΠΑΠ

Την πρώτη θέση στην προσέλκυση ζήτησης από ιδιώτες αλλά και θεσμικούς επενδυτές κατέλαβε η Alpha Bank ως μία εκ των τριών συντονιστών κύριων αναδόχων της δημόσιας προσφοράς στην πρόσφατη έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου του ΟΠΑΠ. Στην Alpha Bank η μέση ζήτηση ανά ιδιώτη ήταν περίπου διπλάσια από την αντίστοιχη μέση ζήτηση για το σύνολο των ιδιωτών. Αυτή η επίδοση αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, την ισχυρή θέση της τράπεζας στο Private Banking (High Net Worth) και Alpha Gold (Mass Affluent). Την υψηλότερη ζήτηση πέτυχε η Alpha Bank και στους λεγόμενους «real money investors», δηλαδή ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που αναδεικνύει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, την ικανότητα της τράπεζας να κινητοποιεί ειδικούς επενδυτές με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Σημειώνεται ότι το ομολογιακό δάνειο του ΟΠΑΠ είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιό του διαμορφώθηκε στο 2,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή