Αναπόφευκτη η νέα ύφεση

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα lockdowns που επιβάλλονται στις χώρες της Ευρωζώνης θα οδηγήσουν την οικονομία της περιοχής σε ύφεση στο δ΄ τρίμηνο, όπως εκτιμά η Fitch. Αν και έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως και ένα μήνα, ο οίκος εκτιμά ότι η άρση τους θα είναι αργή και σταδιακή σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ετσι, στο δ΄ τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 4% σε τριμηνιαία βάση, με την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης να αναμένεται την άνοιξη του 2021. Ο οίκος αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις και για την ανάπτυξη του 2021, τοποθετώντας τη στο 4,5%, από 5,5%, προειδοποιώντας ωστόσο πως κίνδυνος-κλειδί σε αυτή την πρόβλεψη είναι η επιβολή περαιτέρω lockdowns. Εξάλλου, η ING πλέον αναμένει ύφεση 2% στην Ευρωζώνη στο δ΄ τρίμηνο, με τον κίνδυνο για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ να είναι σημαντικός. Χαμηλώνει δε τις προβλέψεις της για την ανάκαμψη το 2021, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,5%.

Διευκολύνσεις για την πληρωμή επιταγών ζητούν οι έμποροι

Τη μετάθεση της αποπληρωμής των επιταγών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 60 ημέρες μετά τη λήξη του lockdown, με ταυτόχρονη ισόποση χρηματοδότηση των κομιστών, ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών. Στην επιστολή, στην ουσία επαναφέρει την πρόταση που είχε κάνει και τον περασμένο Απρίλιο όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταχρονολογημένων επιταγών. 

Επαναφέρει δε το αίτημα για απαλλαγή των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή από την καταβολή ενοικίων, υποστηρίζοντας ότι το κόστος του μέτρου είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ.

Σε ιστορικό υψηλό ο δείκτης «φόβου»

Αύξηση σημείωσε τον Οκτώβριο ο λεγόμενος δείκτης «φόβου» του ΚΕΠΕ, φτάνοντας στο 34,33% στις 30/10 έναντι 27,42% στις 30/9. Ο δείκτης ξεπέρασε τον ιστορικό μέσο όρο του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,15%. «Η πορεία του δείκτη αποτυπώνει την αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά», σημειώνει το ΚΕΠΕ. Μια εξέλιξη που συνδέεται αναπόφευκτα με την επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων.

Καθοριστική απόφαση για το μετρό Θεσσαλονίκης

Εκδικάστηκαν χθες από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι τρεις προσφυγές πολιτών της Θεσσαλονίκης, φορέων και συλλόγων, κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου. Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Ακολούθησε νέα προσφυγή από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης και κατόπιν η κοινή προσφυγή τεσσάρων συλλόγων αρχαιολόγων και συντηρητών αρχαιοτήτων. Να σημειωθεί ότι, εκτός από την «Αττικό Μετρό», το Δημόσιο εκπροσωπήθηκε στη δίκη από τρεις εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στο αποτέλεσμα της δίκης, το οποίο αναμένεται έως τον Ιανουάριο.

Από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη

Περιουσιακά στοιχεία ύψους έως 60 δισ. δολαρίων θα μεταφέρει η Goldman Sachs από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Φρανκφούρτη, μία ακόμη ένδειξη ότι οι διεθνείς τράπεζες ενισχύουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει Brexit. Η αμερικανική τράπεζα σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να μεταφέρει 40 έως 60 δισ. δολάρια στη γερμανική θυγατρική της, Goldman Sachs Europe, η οποία στα τέλη του 2019 είχε ενεργητικό ύψους 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Σημειώνεται πως και η JP Morgan αναμένεται να μεταφέρει assets ύψους 230 δισ. ευρώ στη Φρανκφούρτη, ενώ η Bundesbank ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στην Ε.Ε. για τις τράπεζες που αφήνουν το Λονδίνο λόγω Brexit, εκτιμώντας πως συνολικά το ενεργητικό που θα μεταφερθεί στη χώρα αγγίζει τα 675 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 2.500 νέες θέσεις εργασίας, με τα 278 δισ. ευρώ του συνόλου να έχουν ήδη μεταφερθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή