Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος – Αιγύπτου

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος – Αιγύπτου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτενή ανταλλαγή απόψεων για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Αιγύπτου, με καταλύτη την ενέργεια, είχαν χθες το πρωί ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Ελ Σίσι στην Ελλάδα. Τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, τη ζήτησε ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία που αποδίδει η Αίγυπτος στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, ενώ έγινε ειδική αναφορά στη σπουδαιότητα συγκρότησης του διεθνούς οργανισμού East Med Gas Forum (Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου) και στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου, η οποία –όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης– «πρέπει να αξιοποιηθεί κατά πρακτικό τρόπο μέσα από την υλοποίηση διαφορετικών σχεδίων ενεργειακής διασύνδεσης προς όφελος των δύο χωρών και της περιφερειακής σταθερότητας». 

Οικειοθελής μείωση ενοικίων στη Γαλλία με επιστροφή 50% 

Μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων προανήγγειλε χθες και ο Γάλλος υπ. Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. Ειδικότερα, όσοι ιδιοκτήτες χαρίσουν τα ενοίκια του μηνός Νοεμβρίου θα εισπράξουν το 50% της απώλειάς τους υπό τη μορφή συμψηφισμού με φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αν π.χ. ένας ιδιοκτήτης απολέσει ενοίκιο 1.000 ευρώ, τότε θα μπορέσει να «χρηματοδοτήσει» φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 500 ευρώ. Το μέτρο αφορά μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων από ΜμΕ και αποσκοπεί στη στήριξη του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη ρύθμιση οικειοθελούς μείωσης δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης για οπλίτες

Πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες των οπλιτών σχεδιάζει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως αποκάλυψε o  Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο. «Σκοπεύουμε η στρατιωτική θητεία να μπορεί να “παντρεύεται” με μηχανισμό που θα δίνει δεξιότητες στην ψηφιακή σφαίρα. Αυτό βρίσκεται υπό σχεδιασμό σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας», δήλωσε. Πάντως, μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, είναι διαθέσιμο δωρεάν εκπαιδευτικό περιεχόμενο που επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να ενισχύσει τις δεξιότητές του.

Roadshow για εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης

Τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό προφίλ και τις προοπτικές τους σε θεσμικούς επενδυτές, funds, οικονομικούς αναλυτές και επαγγελματίες της αγοράς θα έχουν εταιρείες της «μικρής» κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο του 3ου ATHEX Small Cap Conference που διοργανώνει ο όμιλος ΕΧΑΕ στις 23 και 24 Νοεμβρίου. Το roadshow αυτό θα γίνει διαδικτυακά, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή λόγω της «ευκολίας» που προσφέρει η virtual παρουσία. Οι εισηγμένες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι οι εξής 15: Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, BriQ Properties, Entersoft, Epsilon Net, Euroxx, Foodlink, Intracom, Paperpack, Performance Technology, Profile, REDS, Δρομέας, Ικτίνος, Παπουτσάνης και Πετρόπουλος.

Οκτώ μνηστήρες για έργο ΑΠΕ 

Οκτώ εταιρείες, από τις μεγαλύτερες στον κατασκευαστικό τομέα, κατέθεσαν προσφορές στον διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης ισχύος 50 MW. Οι προσφορές κατατέθηκαν χθες από τις εταιρείες Intrakat, «Ακτωρ», ΤΕΡΝΑ, Αvax, Voltalia Greese, METKA EGN, Dongfang Electric International Corporation (duanj) και Sunel & Shanghai Electric (Sunel shanghai). To φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης, που θα εγκατασταθεί σε έκταση των ορυχείων, θα ανοίξει το target model με διμερή συμβόλαια (PPAs). Το έργο δηλαδή δεν θα πάρει μέρος στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για να λειτουργήσει με εγγυημένη τιμή, αλλά θα λειτουργήσει με όρους αγοράς. H ΔΕΗ ΑΠΕ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει άνω των 200 MW εγκατεστημένης ισχύος, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 MW εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος, για 600 MW σε δύο χρόνια από σήμερα, παραμένει, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη έργων άνω του 1,5 GW στα επόμενα 4 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή