Η Κομισιόν εξασφαλίζει κεφάλαια για τη βιοποικιλότητα

Η Κομισιόν εξασφαλίζει κεφάλαια για τη βιοποικιλότητα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατανομή των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης οδεύει προς μετατροπή από 37% σε πράσινες επενδύσεις σε 30% κλιματική αλλαγή και 7,5%-10% βιοποικιλότητα. Το ποσό που αναλογεί σε αυτή τη δράση ξεπερνάει τα 24 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και άλλα τόσα σε δάνεια. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η γερμανική προεδρία και η Επιτροπή συμφώνησαν να υπάρξει ενισχυμένη παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους στόχους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 30% του συνολικού ποσού των δαπανών ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστηρίζει στόχους για το κλίμα. Επιπλέον, έχει εισαχθεί ένας στόχος σχετικά με τη βιοποικιλότητα: 7,5% των ετήσιων δαπανών θα πρέπει να αφιερωθεί σε στόχους βιοποικιλότητας από το 2024 και 10% έως το 2026. Πρόκειται για μια προκαταρκτική πολιτική συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό, μετά δέκα εβδομάδες πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων στον τριμερή διάλογο. Η συμφωνία έχει αυτές τις προφανώς σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με εκείνη που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το συμβιβαστικό κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από το Συμβούλιο της Ε.Ε. ομόφωνα.

Στα τέλη Νοεμβρίου

και σε ημερομηνία πολύ κοντά σε αυτήν της προθεσμίας υποβολής των προσφορών (27/11) για τον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα προκηρύξει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τον δικό της διαγωνισμό για τη γειτονική έκταση, 200 στρεμμάτων τουλάχιστον, που φιλοξενεί τη σταθερή δεξαμενή 5 του συγκροτήματος. Στην ΕΤΑΔ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να κλείσουν και οι τελευταίες νομικές λεπτομέρειες και άλλες εκκρεμότητες. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον αγοράσει το κυρίως ναυπηγείο να μπορέσει να αποκτήσει και τη γειτνιάζουσα έκταση. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο έχουν διατυπωθεί διάφορα επιχειρηματικά σχέδια, που περιλαμβάνουν από την ανάπτυξη κέντρου έρευνας και τεχνολογίας ναυπήγησης και κέντρο logistics έως τη διαμόρφωση μικρού εμπορευματικού λιμένα και, βέβαια, «καθαρόαιμου» ναυπηγείου.

Κοινά πρωτόκολλα στα ταξίδια

Υπέρ μιας παγκοσμίως εναρμονισμένης προσέγγισης για τα διαγνωστικά τεστ ελέγχου υγείας και για τη δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης στο αεροπορικό ταξίδι τάσσονται οι Oneworld, SkyTeam και Star Alliance. Οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές συμμαχίες παγκοσμίως ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούν τις εθνικές κυβερνήσεις να δράσουν γρήγορα, υιοθετώντας κοινά πρωτόκολλα για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ και για την τεχνολογία του ψηφιακού διαβατηρίου υγείας, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα σύνορα. Την καθιέρωση ενιαίου υγειονομικού πρωτοκόλλου στις πτήσεις ζητούν και κορυφαία στελέχη του ελληνικού τουρισμού και των αερομεταφορών, καθώς αποτελεί μονόδρομο για το «restart» του αεροπορικού ταξιδιού. 

Μείωση απαιτήσεων λόγω πανδημίας

«Παγωμένη» παρουσιάζεται η διαγωνιστική διαδικασία που είχε ξεκινήσει νωρίτερα εντός του έτους το βρετανικό επενδυτικό fund Pradera για την πώληση των δύο σημαντικών ακινήτων που διατηρεί στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για το Village Park στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη και για το εμπορικό πάρκο Florida 1 Retail Park στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης.
Οπως φαίνεται, η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία, με τους πιθανούς επενδυτές (Bluehouse στην περίπτωση του Village Park και Trade Estates ΑΕΕΑΠ για το Florida 1) να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να επιδιώκουν τη σημαντική βελτίωση των όρων της συμφωνίας. Το Village Park κοστολογείται σε περίπου 15-20 εκατ. ευρώ και το Florida 1 Retail Park σε περίπου 40-50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι σε αμφότερα τα ακίνητα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για ένα σημαντικό μέρος του έτους (και φυσικά και τώρα), είναι προφανές ότι η Pradera θα πρέπει να μειώσει κατά πολύ τις απαιτήσεις της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή