Παρέμβαση ΡΑΕ για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα

Παρέμβαση ΡΑΕ για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κινητοποίηση της ΡΑΕ προκάλεσαν οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος που διαμορφώθηκαν τις πρώτες τρεις εβδομάδες λειτουργίας του target model προκειμένου να αποτραπούν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Η πρωτοβουλία της ΡΑΕ είναι σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αποτέλεσμα παρέμβασης του εταιρειών προμήθειας προς την αρμόδια Αρχή και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η άνοδος της τιμής πιέζει ασφυκτικά τις μη καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου και απειλεί να τις θέσει εκτός αγοράς. Δυσλειτουργίες παρατηρούνται στην αγορά εξισορρόπησης, όπου η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την ισχύ που θα ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ από τις θερμικές μονάδες παραγωγής προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια του συστήματος. Το κόστος αυτό, μέσα στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της νέας αγοράς έφτασε τα 48 εκατ. ευρώ, όταν στο προηγούμενο μοντέλο λειτουργίας, το ετήσιο αντίστοιχο κόστος ήταν 200 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, καλεί τις επόμενες ημέρες σε συνάντηση τον ΑΔΜΗΕ για μια αναλυτική εξέταση των δεδομένων, ενώ θα ακολουθήσει και συνάντηση της ΡΑΕ με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διακριβωθούν και να διορθωθούν οι συνθήκες που οδήγησαν σε σημαντική άνοδο τις τιμές. 

Αναστέλλεται 

έως και τις 7 Δεκεμβρίου ο χρόνος για την εμφάνιση, πληρωμή και σφράγιση επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της διάταξης για την παράταση κατά 75 ημέρες του χρόνου πληρωμής. Αυτό διευκρινίζει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, εξηγώντας ότι η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020. Ως εκ τούτου, διευκρινίζει η ΕΕΤ, το χρονικό διάστημα από 18 Νοεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου, δεν θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος για τα παραπάνω αξιόγραφα. Από την 8η Δεκεμβρίου 2020 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα δήλωση, θα πρέπει να εμφανίζονται, να πληρώνονται και να σφραγίζονται κανονικά.

Τα δίδυμα ελλείμματα επιστρέφουν

Eπιστροφή των δίδυμων ελλειμμάτων στην οικονομία εντοπίζει η  Eurobank. Οπως επισημαίνει, είναι ένα από τα άμεσα αποτελέσματα  στην ελληνική  οικονομία, και όχι μόνο, από την πανδημία. Το μεν έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο οφείλεται στη συρρίκνωση των τουριστικών εισπράξεων, το δε δημοσιονομικό προέρχεται από τη μείωση των εσόδων και την ενίσχυση των δαπανών. «Δύναται να υποστηριχθεί ότι ένα τμήμα των δίδυμων ελλειμμάτων θα είναι έκτακτο-προσωρινό και δεν θα έχει δομικό-μόνιμο χαρακτήρα, ωστόσο η αβεβαιότητα και σε αυτό το πεδίο παραμένει υψηλή», σημειώνει, ξυπνώντας άκρως ανησυχητικές μνήμες.

Μία μετακόμιση διαρκεί  2,5 χρόνια

Πάνω από 2,5 χρόνια… μετακομίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο κτίριο Κεράνη, ένα από τα πλέον σύγχρονα κτίρια γραφείων που μισθώνει από το 2014 το Δημόσιο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να το έχει αξιοποιήσει. Παρότι το Δημόσιο καταβάλλει κανονικά τα προβλεπόμενα μισθώματα, ύψους 2,65 εκατ. ευρώ, εντούτοις δεν έχει σπεύσει να στεγάσει κάποιο υπουργείο στο ακίνητο. Ετσι, η ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του υπουργείου στο εν λόγω ακίνητο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε σχεδόν ένα μήνα από σήμερα, προξενεί, αν μη τι άλλο, εντύπωση. Αλλωστε, και τον Απρίλιο του 2018 είχε γίνει γνωστό ότι το συγκεκριμένο υπουργείο θα μετακόμιζε στο κτίριο Κεράνη μέχρι τον Μάιο του ίδιου έτους.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή