Ο ΔΗΚΤΗΣ

Εθνική στρατηγική για το υδρογόνο

Εθνική στρατηγική για το υδρογόνο

Στη σύσταση ειδικής επιτροπής με αντικείμενο την κατάρτιση εντός του 2021 σχεδίου εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη (φωτ.). Η συγκρότηση της 15μελούς επιτροπής, με πρόεδρο τον καθηγητή του ΕΜΠ Παντελή Κάπρο, συμπίπτει με την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του πρώτου κανονισμού για μια ευρωπαϊκή στρατηγική υδρογόνου, που θα αποτελέσει –μαζί με την επέκταση της ηλεκτροκίνησης– την πλέον φιλόδοξη πτυχή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απανθρακοποίηση. Η επιτροπή σε πρώτη φάση θα καταγράψει το εγχώριο δυναμικό ανάπτυξης εφαρμογών και τεχνολογιών υδρογόνου σε επιμέρους τομείς (ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυο φυσικού αερίου, μεταφορές, βιομηχανία) καθώς και τις απαραίτητες τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις. Ακολούθως θα υποβάλει προτάσεις για τη διαμόρφωση του αδειοδοτικού και ρυθμιστικού πλαισίου και για τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για την προώθηση των εν λόγω εφαρμογών.

Στον ιδιωτικό τομέα επιστρέφει ο Αρης Ξενόφος

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου, υπέβαλε ο Αρης Ξενόφος. Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκροτηθεί short list υποψηφίων για να τον αντικαταστήσουν, να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από το υπερταμείο η όποια επιλογή. Ο Ξενόφος αποχωρεί για να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι πληροφορίες πως κατευθύνεται στον ΟΛΠ ελέγχονται ως ανακριβείς (αν και έγιναν σχετικές συζητήσεις των δύο πλευρών). Αγνωστο παραμένει αν αληθεύουν νεότερες πληροφορίες πως συζητά με τη Reggeborgh Invest για πιθανή αξιοποίησή του στο Δ.Σ. της «Ελλάκτωρ».

Χάθηκε η χρονιά για τον όμιλο Jumbo

Χαμένη χρονιά χαρακτηρίζει το 2020 ο όμιλος Jumbo σε ανακοίνωσή του στο Χ.Α., με την οποία ενημερώνει για τις επιδόσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, κατά το πρώτο lockdown χάθηκε ο τζίρος του Πάσχα, που αντιπροσωπεύει το 12% των ετήσιων πωλήσεων, και τώρα χάνεται ο τζίρος των Χριστουγέννων, που αντιπροσωπεύει το 33% των πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος δεν παρέχει την υπηρεσία click away.

Νέες αιτήσεις για αναστολή εργασίας 

Πέραν των πρόσφατων πληρωμών της ειδικής αποζημίωσης Νοεμβρίου, βρέθηκαν περίπου 33.500 εργαζόμενοι σε αναστολή. Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για 23.866 εργαζομένους που δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία. Εχουν βέβαια δικαίωμα να υποβάλουν τώρα την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία παραμένει ανοικτή. Υπάρχουν δε και άλλοι 9.602 εργαζόμενοι που εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» με πολλαπλή πλήρη απασχόληση και πραγματοποιείται έλεγχος για το αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Και για τις δύο περιπτώσεις, εφόσον υποβληθούν οι αιτήσεις και διενεργηθεί ο έλεγχος, οι πληρωμές θα γίνουν πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου.

Εισηγήσεις για έκδοση 20ετούς ομολόγου

H JP Morgan αποτελεί τον δεύτερο επενδυτικό οίκο μετά τη Société Générale που προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει το 2021 σε έκδοση ομολόγων πολύ μεγάλης διάρκειας, αποδεικνύοντας πως η ζήτηση για ελληνικό χρέος με λήξη πέραν του 2032 (έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος) υπάρχει, παρά την πανδημία και παρά το γεγονός ότι η χώρα απέχει από την επενδυτική βαθμίδα. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως στις αρχές του 2021 θα εκδοθεί νέο 20ετές ελληνικό ομόλογο, ενώ η γαλλική τράπεζα έχει προβλέψει πως εντός του α΄ τριμήνου και εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, τότε θα έχουμε έξοδο της Ελλάδας με 20ετές ή 30ετές ομόλογο. Σημειώνεται πως αν και οι primary dealers έχουν εισηγηθεί στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε έκδοση μεγάλης διάρκειας (20ετία ή 30ετία) το επόμενο έτος, ωστόσο δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση, καθώς προτιμά να δει πρώτα πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, αλλά και η επενδυτική συμπεριφορά.