Πράσινο φως από την Ε.Ε. για την ενίσχυση της Aegean

Πράσινο φως από την Ε.Ε. για την ενίσχυση της Aegean

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eγκρίθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο κρατικής ενίσχυσης της Aegean Airlines με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ύψους 120 εκατ. ευρώ. Η κρατική ενίσχυση θα δοθεί για την αποκατάσταση μέρους της ζημίας που προκλήθηκε από τον υποχρεωτικό περιορισμό των πτήσεων λόγω της πανδημίας κατά την περίοδο 23 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2020. Η Επιτροπή θεώρησε πως η έξαρση του κορωνοϊού έχει τα χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να θεωρηθεί έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Ως εκ τούτου, δικαιολογούνται έκτακτες παρεμβάσεις. Οπως προβλέπει το σχέδιο, η κρατική ενίσχυση θα χορηγηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) με τιμή εξάσκησης ίσης με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κατά την αύξηση που θα προκηρυχθεί. Οι τίτλοι θα μπορούν να εξασκηθούν μεταξύ 2-5 ετών από την καταβολή της ενίσχυσης, ώστε να υπάρχει όφελος από την όποια άνοδο της τιμής της μετοχής, και θα αφορούν αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου μετά την αύξηση. Η Aegean θα δρομολογήσει τις απαραίτητες εταιρικές διαδικασίες και αιτήσεις για έγκριση από την Κεφαλαιαγορά το προσεχές διάστημα. Στόχος είναι η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2021.

Mεγάλη ξένη επένδυση

περιμένουν στην κυβέρνηση να ανακοινωθεί πιθανότατα τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τομέας είναι και πάλι αυτός της τεχνολογίας, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα είναι ενθαρρυντικό, καθώς φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ελκυστικό ψηφιακό και όχι μόνο τουριστικό προορισμό για τους ξένους.  Εν τω μεταξύ, προχωρεί η προετοιμασία της επένδυσης της Microsoft για τη δημιουργία τριών data center στην Αττική, η οποία εκτιμάται από τη διοίκηση της εταιρείας ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Θυμίζουμε ότι η επένδυση είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο από τον πρόεδρο της εταιρείας Μπραντ Σμίθ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, η αγορά αναμένει την επόμενη κίνηση της Amazon και συγκεκριμένα της Αmazon Web Services. Για να δούμε…

Διάκριση για Τράπεζα Πειραιώς 

Στην ίδια κλίμακα αξιολόγησης που περιλαμβάνει διεθνείς κολοσσούς όπως οι Microsoft, Goldman Sachs, UBS, Bank of America, Cisco, Deutsche Telekom, Intel, Sony και Vodafone, εντάχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, ως αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται την κλιματική αλλαγή. Η Τράπεζα  απέκτησε βαθμολογία Leadership A από τον διεθνή Οργανισμό CDP (Carbon Disclosure Project), ο οποίος αξιολογεί επιχειρήσεις με βάση τον τρόπο που διαχειρίζονται τις επιπτώσεις τις οποίες έχουν οι δραστηριότητές τους στο περιβάλλον. Ο Οργανισμός CDP αξιολόγησε περισσότερες από 5.800 εταιρείες από όλο τον κόσμο και κατέταξε την Τράπεζα Πειραιώς στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης, καθιστώντας την τη μοναδική ελληνική επιχείρηση ανάμεσα στις 270 εταιρείες.

Οι πλέον κερδοφόρες εταιρείες του Χ.Α.

Ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ανακοίνωση βασικών οικονομικών στοιχείων 9μήνου από τις εισηγμένες, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από όλες να ενημερώσουν τους επενδυτές για τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται να ανακοινώσουν οικονομικά στοιχεία πρώτου και τρίτου τριμήνου. Αν και αναμένονται ακόμη μερικές, η κατάταξη σε ό,τι αφορά την καθαρή κερδοφορία δεν αναμένεται να αλλάξει. Ο ΟΤΕ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με καθαρά κέρδη 317 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η «Μυτιληναίος» με 102 εκατ. Την τριάδα συμπληρώνει η «Τέρνα Ενεργειακή» με 59 εκατ. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η «Τιτάν» με 59 εκατ. και στην πέμπτη η ΔΕΗ με ένα εκατ. ευρώ λιγότερο, στα 58 εκατ. Υπενθυμίζεται πως υποχρεωτική είναι μόνο η δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων για το δεύτερο και το τέτατρο τρίμηνο, δηλαδή αποτελέσματα εξαμήνου και έτους. Ωστόσο, λόγω των ειδικών συνθηκών φέτος, επειδή υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την επίπτωση από τον κορωνοϊό και προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές, η Κεφαλαιαγορά υποχρεώνει όλες να δώσουν στη δημοσιότητα κάποια μεγέθη, να έχουν όλοι μια εικόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή