Παράταση έλαβε ο διαγωνισμός για ΛΑΡΚΟ

Παράταση έλαβε ο διαγωνισμός για ΛΑΡΚΟ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου παρατείνεται ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΛΑΡΚΟ, ενώ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, παρατείνεται η περίοδος για την υποβολή διευκρινιστικών ερωτημάτων, που έληγε στις 16 Δεκεμβρίου. Η παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε αναγκαία έπειτα από σχετικά αιτήματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών και, στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναμένεται ανάλογη παράταση και του διαγωνισμού που διεξάγει ο ειδικός διαχειριστής. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία του διαγωνισμού που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η 11η Ιανουαρίου για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνουν λόγο για υψηλό ενδιαφέρον το οποίο συνδέεται με τη συγκυρία της ανοδικής τιμής του νικελίου στη διεθνή αγορά. Οι σημερινές τιμές είναι κοντά στα υψηλά 5ετίας, δηλαδή στα 18 δολάρια ο τόνος.

Αφορολόγητη η έκπτωση ΦΠΑ για πληγείσες επιχειρήσεις

Δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και ως εκ τούτου είναι αφορολόγητη η επιστροφή 25% για ποσά ΦΠΑ ή δόσεις χρεών που πλήρωσαν εμπρόθεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Με εγκύκλιο της φορολογικής διοίκησης διευκρινίζεται ότι η έκπτωση χορηγήθηκε με τη μορφή ευεργετήματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Με βάση τα ανωτέρω, «δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος» και «δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την COVID-19».

Επιχορήγηση έως 1.500 ευρώ για κατοχύρωση σήματος 

Κατά 50% και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ανά επιχείρηση θα χρηματοδοτούνται από τις 11 Ιανουαρίου 2021 τα τέλη κατάθεσης εθνικού σήματος ή σχεδίου, καθώς και σήματος της Ε.Ε.  ή κοινοτικού σχεδίου. Η διευκόλυνση που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προστατεύουν τα σήματά τους από απομιμήσεις, αλλά και να αποκτούν προστιθέμενη αξία τα προϊόντα τους, αποτελεί πρωτοβουλία της Ε.Ε. και θα εφαρμοστεί από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. με τη συνεργασία των εθνικών γραφείων βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

200 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ 

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα λάβει η ΔΕΗ την πρώτη δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 590,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προπληρωμή λογαριασμών ρεύματος των φορέων της γενικής κυβέρνησης για το έτος 2021. Η δεύτερη δόση, ύψους 390,5 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί έως τις 28/2/2021. Το ποσό της χρηματικής προκαταβολής ορίστηκε με βάση το ύψος της αντίστοιχης συνολικής δαπάνης του προηγούμενου έτους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως βεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, μειωμένο κατά το ποσό της έκπτωσης. Η ΔΕΗ χορηγεί  έκπτωση 15%, εκ του οποίου 2% αντιστοιχεί σε έκπτωση προπληρωμής, 5% σε έκπτωση συνέπειας και 8% σε έκπτωση όγκου. 

Το 14,17% της «Ελλάκτωρ» ελέγχει η Reggeborgh

Σε 14,17% ανέρχεται πλέον το άμεσο ποσοστό που ελέγχει η Reggeborgh Invest στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς τις προηγούμενες ημέρες, το ολλανδικό fund συνέχισε να ενισχύει τη θέση του, εν όψει της επικείμενης γενικής συνέλευσης της 7ης Ιανουαρίου, όταν θα ζητηθεί η έγκριση των μετόχων για την αλλαγή της διοίκησης. Μέχρι πρότινος, το fund της οικογένειας Βέσελς έλεγχε ποσοστό 10,3% της «Ελλάκτωρ». Εφόσον ασκήσει και το δικαίωμα προαίρεσης για το 12,5% της εισηγμένης, το οποίο σήμερα ανήκει στον κ. Λ. Μπόμπολα, τότε η Reggeborgh Invest θα μπορεί να ελέγξει άμεσα το 26,7% της εταιρείας, χωρίς να υπολογίζεται τυχόν περαιτέρω ενίσχυση του ποσοστού αυτού τις επόμενες ημέρες. Στον αντίποδα, η Invesco τωνκ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, έχει δικαίωμα για το 18,3% των μετοχών της Pemanoaro, του κοινού «οχήματος» των αδελφών Καλλιτσάντση. Εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα αυτό, τότε το ποσοστό της Invesco δύναται να ανέλθει στο 23,3%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή