Ξεκαθαρίζει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ξεκαθαρίζει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και το CVC Capital Partners, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Αν και μέχρι να «πέσουν» οι υπογραφές, η συμφωνία, που έχει μέχρι σήμερα δοκιμαστεί αρκετές φορές, δεν μπορεί να προεξοφληθεί, τα δύο μέρη φέρονται να έχουν συγκλίνει σε κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, που επηρεάζουν το τελικό τίμημα. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην τιμή με βάση την οποία την έχει αποτιμήσει στα βιβλία της, δηλαδή τα 440 εκατ. ευρώ για το 80% (το 100% έχει αποτιμηθεί στα 550 εκατ. ευρώ), και ζητούμενο είναι οι επιμέρους όροι της συμφωνίας για θέματα όπως το χαρτοφυλάκιο ζωής και το χαρτοφυλάκιο υγείας να μην οδηγούν σε μείωση της παρούσας αξίας του τιμήματος. 

Επίσπευση έναρξης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τροπολογία θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επισπεύσει την έναρξη των έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η τροπολογία θα προβλέπει ότι υπό προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπουργών θα μπορούν να χρηματοδοτούνται κατ’ αρχήν από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τα εν λόγω έργα, μέχρις ότου ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι να δαπανήσει η χώρα το πρώτο εξάμηνο τα 2,1 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης προκαταβολής των έργων, ακόμη και αν καθυστερήσει η εκταμίευσή τους. Η πρώτη προκήρυξη αναμένεται τον Φεβρουάριο.

137.049 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν 15,3 εκατ. ευρώ

Το ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ πιστώθηκε χθες στους λογαριασμούς 137.049 ιδιοκτητών ακινήτων, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί. Σημειώνεται ότι το ποσό που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

Τηλεδιασκέψεις με κλιμάκια των θεσμών

Η ρευστότητα στην οικονομία μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και η πρόοδος που έχει σημειωθεί για την εφαρμογή του νέου κώδικα φερεγγυότητας και παροχής δεύτερης ευκαιρίας ήταν το αντικείμενο των χθεσινών τηλεδιασκέψεων του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Η ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου αποτελεί προτεραιότητα για τους θεσμούς ενόψει και της αναμενόμενης αύξησης των κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας και βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, προκειμένου ο νέος νόμος να τεθεί εγκαίρως σε εφαρμογή. Τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είχαν χθες συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την πορεία της εκκαθάρισης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Intralot 

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Intralot σε C από CC προχώρησε ο οίκος Fitch, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της συμφωνίας του εισηγμένου ομίλου με τους ομολογιούχους. Κατά τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η συναλλαγή είναι distressed debt exchange, προβλέπει, δηλαδή, «κούρεμα» χρέους για τους ομολογιούχους και αποσκοπεί στην αποφυγή της αθέτησης πληρωμής των ομολόγων που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Intralot έχει έρθει σε συμφωνία «lock-up» με το 75% των κατόχων του ομολόγου λήξεως 2021 και με το 13% των κατόχων χρεογράφων λήξεως 2024. Εάν η συναλλαγή στεφθεί με επιτυχία, η Fitch θα υποβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση της Intralot σε «Restricted default», όπου μία εταιρεία εμφανίζεται να έχει αθετήσει ορισμένες από τις πληρωμές της, όμως εξακολουθεί να τηρεί άλλες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της. Εάν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η συναλλαγή, η Fitch θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση σε D (default) εάν υπάρξει στάση πληρωμών τον Μάρτιο ή κατά την επόμενη πληρωμή κουπονιού τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή