Με κριτήρια το βοήθημα στους επιστήμονες

Με κριτήρια το βοήθημα στους επιστήμονες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη… κόντρα του νέου υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη (φωτ.) φαίνεται πως πυροδότησε μια παλιά απόφαση που αφορά την έκτακτη επιδότηση των επιστημόνων με 400 ευρώ. Πρόκειται για  διάταξη που είχε προωθήσει προς ψήφιση ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, και μάλιστα με διεύρυνση των δικαιούχων, ενώ στη συνέχεια είχε ζητήσει και προτάσεις από τους εκπροσώπους των φορέων για την υλοποίησή της. Ομως, κατά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, ο νέος πλέον υπουργός έθεσε στο τραπέζι νέες παραμέτρους. Δήλωσε ότι θα τεθεί πλαφόν με βάση το οικογενειακό εισόδημα, θα ληφθεί υπόψη και η μείωση του τζίρου των επιστημόνων σε σχέση με το 2019 και ότι θα διατεθούν μόλις 40 εκατ. ευρώ. Με κοινή τους δήλωση, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και ζητούν από την κυβέρνηση την εφαρμογή όσων δεσμεύσεων είχε λάβει απέναντί τους προφανώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

Εως 19/2 εκδήλωση ενδιαφέροντος για ΔΕΔΔΗΕ

Ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε η ΔΕΗ, έπειτα από σχετικό αίτημα, όπως αναφέρει, των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Η νέα ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 19η Φεβρουαρίου (από 29 Ιανουαρίου), με την προθεσμία για υποβολή ερωτήσεων αναφορικά με την πρόσκληση να ορίζεται η 5η Φεβρουαρίου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον φέρεται να έχει περιοριστεί σε πέντε με έξι επενδυτικά σχήματα, από τα 19 που ανταποκρίθηκαν στο market test των συμβούλων ιδιωτικοποίησης.

Η τεχνολογία ενίοτε βάζει και εμπόδια 

Μερικές φορές, η τεχνολογία δεν λειτουργεί ως «σύμμαχος» για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Ενα τέτοιο παράδειγμα προέκυψε κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της REDS, η οποία πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως. Ωστόσο, η έναρξή της καθυστέρησε 50 λεπτά, επειδή ο μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 11,5% Χρ. Παναγιωτόπουλος αδυνατούσε να συνδεθεί με τη σχετική πλατφόρμα. Εν τω μεταξύ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν εκείνος που είχε αιτηθεί τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης.

Νέα αθέτηση πληρωμών από MLS

Ούσα σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας, η MLS, ως αναμενόταν, ανακοίνωσε, χθες, ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τα κουπόνια του ομολόγου ΜΛΣ03 τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Στις 12 Ιανουαρίου δεν πλήρωσε τα κουπόνια του ΜΛΣ01. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία είχε αξιολογήσει ως διαχειρίσιμες τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχοντας, τότε, ζητήσει τη μετάθεση πληρωμής των κουπονιών κατά τρεις μήνες και την εφεξής καταβολή τους ανά εξάμηνο. Και παρότι το αίτημα αυτό δεν εγκρίθηκε από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων ελλείψει απαρτίας, κατά τους τρεις μήνες παράτασης που εξασφάλισε «de facto» η εταιρεία, η κατάσταση δεν ανετράπη. Κάπως έτσι εξαντλήθηκε η υπομονή ορισμένων ομολογιούχων, οι οποίοι έχουν μηνύσει την εταιρεία.

Οι στόχοι της ΔΕΗ έως και το 2030

Η ΔΕΗ θα οδηγήσει τις αλλαγές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και θα είναι το 2030 μια μοντέρνα εταιρεία με πράσινη και χαμηλών εκπομπών παραγωγική βάση και ηγέτις στην αγορά της ευρύτερης περιοχής. Τη θέση αυτή ανέπτυξε ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης (φωτ.), κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του Bloomberg για «την πράσινη ανάκαμψη». Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ γίνεται με ορίζοντα τα επόμενα 4-5 χρόνια, τόνισε ο κ. Στάσσης και παρουσίασε το πλάνο της ΔΕΗ για την απολιγνιτοποίηση, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση. Το σχέδιο στις ΑΠΕ, όπως είπε ο κ. Στάσσης, είναι ένας συνδυασμός οργανικής ανάπτυξης και συνεργασιών. Στην ίδια εκδήλωση, ο Salvatore Bernabei, διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power, ανέφερε ότι πάνω από το 50% της παραγωγής της Enel σήμερα προέρχεται από ΑΠΕ, ποσοστό που το 2030 θα αυξηθεί στο 80%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή