Πέντε προσφορές για τα έργα στον ΟΛΘ

Πέντε προσφορές για τα έργα στον ΟΛΘ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις με τέσσερις μήνες αναμένεται να ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, για την επέκταση λιμενικής υποδομής του ΟΛΘ. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών και τεχνικών προσφορών. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το σημαντικότερο μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων που έχει αναλάβει ο ΟΛΘ, βάσει της σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο. Δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές υποβλήθηκαν από  πέντε σχήματα: κοινοπραξία της «Μυτιληναίος» με τη Rover Maritime και την HDK, την Archirodon Group μόνη της, κοινοπραξία της Intrakat με την Intercantieri Vittadello και τη Sales, κοινοπραξία της «Αβαξ» με τις Etermar, NV Besix, και κοινοπραξία της Acciona Construccion με την Dredging International. 

Το Δημόσιο μειώνει τα χρέη του προς τους ιδιώτες

Στο 1,205 δισ. ευρώ μειώθηκαν το Δεκέμβριο του 2020 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, έναντι 1,479 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Ενα χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν 1,326 δισ. ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν επίσης στα 636 εκατ. ευρώ από 667 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 και από 707 εκατ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο. 

Εως Τρίτη η δήλωση του IBAN για το επίδομα θέρμανσης

Nα δηλώσουν το ΙΒΑΝ τους στο Τaxisnet μέχρι την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στις 10 π.μ., για να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το επίδομα θέρμανσης, κάλεσε η ΑΑΔΕ τις 24.000 δικαιούχους του επιδόματος που δεν το έχουν κάνει. Η πληρωμή θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν αποπληρωθεί 355.314 δικαιούχοι (το 93,7% όσων πραγματοποίησαν αγορές μέχρι 31/12/2020), με το συνολικό ποσό να ξεπερνάει τα 42 εκατ. ευρώ.

Σόμπες με επιδότηση και σε ξενοδοχεία

Επιδότηση για σόμπες, στην περίπτωση που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης, θα μπορούν πλέον να λάβουν και τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Η εν λόγω τροποποίηση υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. Υπενθυμίζεται ότι η δράση προβλέπει την επιχορήγηση όλων των επιχειρήσεων εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης, για την αγορά μιας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης ή ανά ξενοδοχείο/τουριστικό κατάλυμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 4 Μαρτίου.

Καθυστερεί η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων

Οι καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού και τα περαιτέρω lockdowns αναμένεται να καθυστερήσουν την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης έως το 2022, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησής Scope Ratings. «Ο χειρότερος αντίκτυπος στην αγορά μπορεί να είναι μπροστά μας, καθώς τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης σταδιακά θα περιορίζονται, και μόνο όταν λήξουν θα δούμε το πλήρες αποτύπωμα στην οικονομία από την πανδημία», τονίζει. Κατά τον οίκο, ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από τους μισθωτές είναι η δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται πάνω από τον κλάδο: οι εταιρείες ακινήτων μπορεί να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των ταμειακών τους ροών, συμπιεσμένα περιθώρια κέρδους, αθέτηση των όρων μίσθωσης και πτώση στην αύξηση των ενοικίων, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να έρχεται από τα ενοίκια στον κλάδο της λιανικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή