Ο στόχος της αύξησης των εξαγωγών

Ο στόχος της αύξησης των εξαγωγών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφικτό στόχο θεωρεί η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% το 2023. Βεβαίως, όπως η ίδια ανέφερε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολοκληρωμένη και στοχευμένη στήριξη του κλάδου. Η αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση για τις ελληνικές εξαγωγές έγινε από την κυρία Σακελλαρίδη στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλο «Η Τράπεζα της Ελλάδος σας ακούει». Η πρόεδρος του ΠΣΕ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και τόνισε τη σημασία της σταθερότητας των τιμών στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και στην προσπάθεια που αυτές καταβάλλουν να επεκταθούν σε νέες αγορές, ενώ στάθηκε στην ανάγκη προχρηματοδότησης των Ελλήνων εξαγωγέων, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά το έργο τους, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, που η αβεβαιότητα κυριαρχεί.

Βελτίωση υπηρεσιών της Qivos με την Amazon

Αναβάθμιση της πολυετούς συνεργασίας και δημιουργία ευκαιριών παροχής καινοτόμων υπηρεσιών σε νέες αγορές σηματοδοτεί για την τεχνολογική εταιρεία Qivos η άφιξη της Amazon Web Services (AWS) στην Ελλάδα. Αντλώντας ισχύ και σταθερότητα από τις υποδομές της AWS, η Qivos επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη του Qivos Cloud. Πέραν της αποδοτικής διαχείρισης εκατοντάδων virtual servers για την εξυπηρέτηση δεκάδων εκατομμυρίων συναλλαγών σε ετήσια βάση, η Qivos μέσω του δικτύου συνεργατών της AWS αποκτά πρόσβαση σε νέες αγορές και συμμετέχει σε καινοτόμα πιλοτικά έργα.

Η Τεχνική Ολυμπιακή αναζητεί ακίνητα

Γραφεία και καταστήματα που είναι μισθωμένα ή δύναται να ανακαινιστούν ώστε να μετατραπούν σε σύγχρονους χώρους γραφείων, αναζητεί η Τεχνική Ολυμπιακή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δραστηριότητάς της στην αγορά ακινήτων. Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, η Τεχνική Ολυμπιακή, σε επίπεδο ομίλου, διαθέτει σχετικά μικρή και περιορισμένη παρουσία στον κλάδο, καθώς δραστηριοποιείται μέσω της συμμετοχής της στις εταιρείες Πόρτο Καρράς Τουριστικές Αναπτύξεις και Eurocom Constructii με δραστηριότητα στη Ρουμανία.

Θετική για τις ελληνικές μετοχές η BlackRock

Υπέρ της έκθεσης στις ελληνικές μετοχές τάσσεται η BlackRock, ο παγκόσμιος επενδυτικός γίγαντας, στοιχηματίζοντας ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αλλά και οι επενδύσεις θα βελτιωθούν. Σε γενικές γραμμές, η BlackRock δηλώνει ιδιαίτερα θετική για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, καθώς εντοπίζει ένα «ισχυρό μείγμα καταλυτών» που θα επιδράσει θετικά στην πορεία τους, όπως η διανομή εμβολίων, τα μέτρα στήριξης και οι πολύ ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Το fund Emerging Europe, ύψους 617 εκατ. ευρώ, της BlackRock είχε έκθεση 9,6% στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε αγορές της περιοχής. 

Ενδείξεις αισιοδοξίας για την οικονομία

Υπάρχουν λόγοι για «επιφυλακτική αισιοδοξία» σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. Oπως δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου του 2020 ήταν «λιγότερο αρνητικά από ό,τι φοβόμασταν» και ενδεχομένως αποτελούν ένδειξη ότι οι οικονομίες των κρατών-μελών έχουν αρχίζει να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες της πανδημίας. Υπό τον όρο ότι θα υπάρξει η προβλεπόμενη επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ανέφερε, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα «εδραιωθεί για τα καλά» το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η ίδια πηγή τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ότι δεν είναι η ώρα ακόμη για απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας. Στο Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο, θα γίνει μια πρώτη γενική συζήτηση για τη διαχείριση του κύματος πτωχεύσεων που θα προκληθεί όταν αποσυρθούν τα έκτακτα, οριζόντια μέτρα στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή