Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά

Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για επιτάχυνση του πληθωρισμού προειδοποίησε ο πρόεδρος της Bundesbank, τονίζοντας πως, ενώ η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε πολύ επεκτατική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όταν ο πληθωρισμός αυξηθεί, θα πρέπει να συζητηθεί και πάλι η κατεύθυνσή της. Σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο, ο Γενς Βάιντμαν προέβλεψε ο πληθωρισμός της Γερμανίας θα αυξηθεί σε περισσότερο από 3% φέτος, με την ανάκαμψη της ζήτησης πιθανόν να οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών για τα εστιατόρια και τις μεταφορές. «Μόλις ο στόχος μας για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη γίνει ορατός, η επεκτατική πολιτική θα πρέπει να αποσυρθεί, ενώ τα υψηλά επίπεδα χρέους/ΑΕΠ δεν θα επηρεάσουν τη δέσμευση της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς για την πειθαρχία στην αγορά μέσω των αγορών κρατικών ομολόγων», τόνισε. 

Οι υγειονομικοί, το ζήτημα των «βαρέων» και η πανδημία

«Τα αιτήματα ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα –ειδικά των υγειονομικών– είναι διαρκή και έρχονται τώρα στο προσκήνιο εξαιτίας της πανδημίας. Τα ΒΑΕ είναι ένα μόνιμο μέτρο, όμως η πανδημία είναι μια έκτακτη κατάσταση. Επιπροσθέτως, δεν είναι ίδια η έκθεση όλων των ειδικοτήτων υγειονομικού προσωπικού στον κίνδυνο ασθένειας», δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου. Προφανώς, μέσα στην παραζάλη της πανδημίας, κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν αιτήματα άσχετα με αυτήν. Το εάν οι υγειονομικοί πρέπει να ενταχθούν στα ΒΑΕ είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί ασχέτως της εξέλιξης της πανδημίας. 

Ενδυναμώνεται και εκσυγχρονίζεται η ΟΚΕ

Oι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι εξαγωγείς και το Ναυτικό Επιμελητήριο θα εκπροσωπούνται στο εξής στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της που τέθηκε χθες σε δημόσιο διάλογο. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να εκσυγχρονίσει και να ενδυναμώσει την ΟΚΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, και η παραπάνω είναι μία από τις αλλαγές που εισάγονται. 

Το μπλακ άουτ και οι ελλείψεις

Θέμα προσλήψεων θέτει η ΓΕΝΟΠ με αφορμή το πρόσφατο μπλακ άουτ και την ετοιμότητα που απαιτείται για την ευστάθεια του συστήματος ενόψει του κύματος κακοκαιρίας και της αποδυνάμωσής του μετά τη βλάβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Με ανοιχτή επιστολή της προς τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, τονίζει την ανάγκη αυξημένης ετοιμότητας ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα για τους καταναλωτές. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η επάνδρωσή τους υπολείπεται των πραγματικών αναγκών και το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα οι διοικήσεις, με τις απαραίτητες προσλήψεις.

Πρωτοπόρος η Ευρώπη στην ηλεκτροκίνηση

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκτοξεύθηκαν πέρυσι και θα το κάνουν ξανά το 2021, με την Ευρώπη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όπως σημειώνει η ING. Σε μια δραματική χρονιά για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων, όπου οι εγγραφές νέων οχημάτων μειώθηκαν 24%, ο συνολικός αριθμός των νέων ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) υπερδιπλασιάστηκε. Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτων στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία παρουσίασαν σημαντική αύξηση, με το μερίδιο των BEV στις νέες πωλήσεις αυτοκινήτων να αυξάνεται από 2% το 2019 σε 7% το 2020. Κατά την ING, η εκτίναξη της αγοράς αυτής θα συνεχιστεί και το 2021 καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παγκόσμιες πωλήσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 50% φέτος. Από την άποψη της ζήτησης, το κόστος ιδιοκτησίας και το διαθέσιμο εύρος γίνονται πιο ελκυστικά για τους οδηγούς, με νέα προσιτά μοντέλα να εισέρχονται στην αγορά, τη στιγμή που τα πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων εξακολουθούν να ισχύουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή