Ο λιγνίτης, η ΔΕΗ και οι προμηθευτές

Ο λιγνίτης, η ΔΕΗ και οι προμηθευτές

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα ακόμη εμπόδιο στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού αντιλαμβάνεται η πλευρά των καθετοποιημένων προμηθευτών το μέτρο στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί για το κλείσιμο της εκκρεμότητας με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Την άποψη αυτή διατυπώνουν μέσω των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο που τους απηύθυνε η DGcomp για τη συμμετοχή τους στο market test που ολοκληρώθηκε χθες. Αναμένονται η αξιολόγηση των απαντήσεων και στη συνέχεια οι τελικοί όροι διαμόρφωσης του μηχανισμού μέσω του οποίου η ΔΕΗ θα διαθέτει στους ιδιώτες προμηθευτές ενέργεια ίση με το 50% της λιγνιτικής της παραγωγής για φέτος και ίση με το 40% το 2022 και το 2023. Η ενέργεια θα διατίθεται σε σταθερή τιμή και όχι μέσω δημοπρασιών η οποία θα είναι κατά ένα ποσοστό χαμηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται στην προημερησία αγορά και εξ αυτού του λόγου οι καθετοποιημένοι προμηθευτές θεωρούν ότι το μέτρο αντιστρατεύεται την ολοκλήρωσή της. 

Κινήσεις ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς

Την αγορά των δύο τίτλων Tier II της Τράπεζας Πειραιώς συστήνει η BNP Paribas, σε ανάλυσή της για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, επισημαίνοντας ότι ο δρόμος της ανάκαμψης για την τράπεζα έχει ανοίξει, αλλά ωστόσο παραμένει άγνωστο το πόσα κεφάλαια και πόσος χρόνος θα χρειαστούν. Η άντληση 1,1 δισ. ευρώ δεν θα επιλύσει όλα τα ζητήματα της Πειραιώς, αλλά θα τη βοηθήσει να επιστρέψει σε πορεία ομαλοποίησης και ενδεχομένως να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με κάποιες από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. 

Τα ΕΛΠΕ ενισχύουν το «Θριάσιο» νοσοκομείο

Σταθερός αρωγός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια προσφέρει 5.000 επιπλέον αντιδραστήρια για το νέο μηχάνημα ανίχνευσης COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», ένα από τα κύρια νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.  Τα νέα αντιδραστήρια DIRECT SARS-COV-2, με τον συνοδό εξοπλισμό τους REAL-TIME PCR, παρέχουν τη δυνατότητα ταχύτερης διαγνωστικής διαδικασίας για την ανίχνευση του κορωνοϊού. H έμπρακτη συνεισφορά του ομίλου στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική κάλυψη των εκτάκτων αναγκών του νοσοκομείου.

Νέες αγωγές κατά των ιδρυτών της MLS

Αντιμέτωπη με νέες αγωγές βρίσκεται η MLS Πληροφορική. Κατά των ιδρυτών και της διοίκησης της εταιρείας έχουν, ήδη, καταθέσει μήνυση τέσσερις κάτοχοι ομολόγων ΜΛΣ02 που ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραδειγματική τιμωρία τους. Πλέον, η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών δρομολογεί την άσκηση ομαδικών αγωγών και για τον σκοπό αυτό καλεί μετόχους και ομολογιούχους να συμμετέχουν μαζικά στη διαδικασία, ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Τέλη Ιανουαρίου, η MLS με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο ανέφερε ότι έχει ζητήσει να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και τους εκπροσώπους τους με απώτερο σκοπό την επίτευξη νέας συμφωνίας.

Αλλαγές στην «Ακτωρ Παραχωρήσεις»

Συμπληρώνεται σταδιακά το παζλ των διοικήσεων στις θυγατρικές του ομίλου «Ελλάκτωρ», με έμφαση σε ένα «μείγμα» από στελέχη που αποχώρησαν το 2018, όταν συνέβη η προηγούμενη διοικητική αλλαγή και από νέα πρόσωπα. Στην περίπτωση πάντως της «Ακτωρ Παραχωρήσεις», διατηρήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Γ. Συριανός, πρόσωπο κοινής αποδοχής εντός των «κόλπων» της «Ελλάκτωρ» και με σημαντική εμπειρία, στοιχείο πολύτιμο ενόψει σειράς κρίσιμων διαγωνισμών για την εταιρεία. Ο κ. Συριανός θα πλαισιωθεί από τον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα, που θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. (αντί του κ. Αν. Καλλιτσάντση, που είχε τον ρόλο αυτό μέχρι πρότινος). Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. θα είναι επίσης ο κ. Αγγελος Γιόκαρης, γενικός διευθυντής της «Παντεχνικής» μέχρι το 2007 και μέλος του Δ.Σ. της «Ελλάκτωρ» και της «Ακτωρ Παραχωρήσεις», από τότε μέχρι και το 2018. Τα άλλα δύο μέλη του Δ.Σ. της «Ακτωρ Παραχωρήσεις» θα είναι ο κ. Κωνστ. Τούμπουρος και η κ. Μαρία-Ελένη Νιτσοπούλου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή