Στη Βουλή η πρόταση της TτΕ για bad bank

Στη Βουλή η πρόταση της TτΕ για bad bank

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, έπειτα από ερώτηση πέντε βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Ζαββό και παρουσία του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, εκπροσώπων των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank), η οποία, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει ενδιαφέρον μετά το πράσινο φως που έχει δώσει η Κομισιόν για την ίδρυση τέτοιων μηχανισμών. Οπως επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησης η πρόταση προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των δανείων που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον 8-10 δισ. που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας, καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στην πρόταση που έχει υποβληθεί επίσημα από την ΤτΕ.

Εκτακτη γενική συνέλευση στην Aegean

Για τις 12 Μαρτίου ορίστηκε η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Aegean με αντικείμενο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 60 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου κρατικής στήριξης της αεροπορικής με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ύψους 120 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) με τιμή εξάσκησης ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών κατά την αύξηση που θα προκηρυχθεί.

S&P: ανάκαμψη αεροπορικής κίνησης το τέταρτο τρίμηνο

Από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η ουσιαστική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στις αεροπορικές πτήσεις της Ευρώπης, όπως εκτιμά ο οίκος S&P, εάν και εφόσον η Ε.Ε. μπορέσει να επιταχύνει τη διάθεση των εμβολίων, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε εκτεταμένη ανοσία έως το τέλος του τρίτου τριμήνου. Υπολογίζει πως η επιβατική κίνηση στην Ευρώπη θα ανακάμψει φέτος μόλις στο 30-50% του 2019, με την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα να μην αναμένεται πριν από το 2024.

Γιατί πέτυχε το Target Model…

Μία αιρετική άποψη σε σχέση με την κυρίαρχη περί των υψηλών τιμών εξισορρόπησης στην αγορά ηλεκτρισμού εξέφρασε ο πρόεδρος της Elpedison κ. Andrea Testi κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο Athens Energy Dialogues. Ενας από τους στόχους του ευρωπαϊκού μοντέλου για την αγορά ενέργειας είναι να αναδείξει τα υπάρχοντα προβλήματα των αγορών, μέσω των κατάλληλων σημάτων τιμής, είπε και συμπλήρωσε: «Υπό την έννοια αυτή, το Target Model στην Ελλάδα πέτυχε τον στόχο του, καθώς ανέδειξε την υψηλή ζήτηση για ευέλικτη ισχύ και αυξημένους όγκους ενέργειας εξισορρόπησης». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι ανεπαρκείς για να προσελκύσουν επενδύσεις και επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η εισαγωγή μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος.

H ανεργία «κλειδί» για τις τιτλοποιήσεις

Τα ποσοστά της ανεργίας αποτελούν για την DBRS έναν παράγοντα-κλειδί σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών, όπως τονίζει, καλώντας τις κυβερνήσεις να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πορεία της αγοράς εργασίας. Η αύξηση της ανεργίας στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της πανδημίας, με την Ελλάδα και την Ισπανία να εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα (αν και μακριά από τα ιστορικά υψηλά τους), είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως επισημαίνει. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, επηρεάζει έντονα και δυσμενώς την αγορά τιτλοποιήσεων NPEs, δεδομένης της στενής σχέσης που έχει με την πορεία των καταναλωτικών δανείων και των πιέσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αθετήσεις και σε νέα κόκκινα δάνεια. Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζουν μέτρα στήριξης που καλύπτουν τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας στην απασχόληση. Ετσι, όπως προειδοποιεί, χρειάζεται στενή παρακολούθησή της, έστω και αν τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκαν μικρές βελτιώσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή