Eντεκα επενδυτές στη μάχη για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Eντεκα επενδυτές στη μάχη για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή κατά την οποία ο ΔΕΔΔΗΕ μετράει τις πληγές του από τις πολλαπλές βλάβες του δικτύου, 11 επενδυτικά σχήματα ετοιμάζονται να κονταροχτυπηθούν για την είσοδό τους στη θυγατρική της ΔΕΗ. Χθες, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ και όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ υποβλήθηκαν 11 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, από στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές. Η ΔΕΗ απέφυγε χθες να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και περιορίστηκε στο να σημειώσει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι θα εξετάσει τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή τους στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Η αποκάλυψη των επενδυτών από τη ΔΕΗ θα γίνει, όπως μεταφέρεται από την διεύθυνση επικοινωνίας της εταιρείας, μετά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό σε ένα μήνα. Μέχρι τότε η εισηγμένη ΔΕΗ θα παρακολουθεί ή θα διαψεύδει προφανώς τις φημολογίες που θα κυκλοφορούν… Δημοσίευμα πάντως του Reuters εμφανίζει ως ενδιαφερόμενους επενδυτές, το γαλλικό fund Ardian, με ειδίκευση σε έργα υποδομών και ενέργειας, το αυστραλιανό fund Macquarie που δραστηριοποιείται στις υποδομές και διεκδικεί και τη ΔΕΠΑ Υποδομών και το fund First Sentier.

Η υπογειοποίηση

των καλωδίων του ηλεκτρισμού θα είναι από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ξεκινήσουν άμεσα, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, μέχρις ότου αρχίσουν οι εκταμιεύσεις του Ταμείου. Το αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Parapolitika, σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι η πρώτη σχετική συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε και αντιμετωπίστηκε θετικά. Προτεραιότητα, είπε, θα δοθεί σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο, όπου τα δένδρα ή το δάσος είναι κοντά στο οικιστικό σύνολο. Πάντως, είπε ότι το σύνολο του κόστους της υπογειοποίησης είναι «τρομακτικό» και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη φάση.

Τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» συνεχίζουν

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) το εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, η οποία λειτουργεί τα γνωστά πράσινα «σπιτάκια ανακύκλωσης». Με θετική εισήγηση του προέδρου του ΕΟΑΝ, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ανανέωση της λειτουργίας του προγράμματος. Το νέο σχέδιο βασίζεται στη δωρεάν λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης για τους δήμους, την παροχή ανταποδοτικού αντιτίμου στους πολίτες για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, τη διαλογή και επεξεργασία στην πηγή με χρήση υψηλής τεχνολογίας και την παραγωγή 100% καθαρών υλικών, χωρίς προσμείξεις.

Ενδιαφέρον για το Athens Heart

Στην αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή για το εμπορικό κέντρο Athens Heart στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Χαμοστέρνας βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, μετά την αποχώρηση του αμερικανικού ομίλου Hines πριν από μερικές εβδομάδες. Ηδη, πάντως, φαίνεται πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από έτερο, λίαν δραστήριο ξένο όμιλο ακινήτων, με παρουσία στην ελληνική αγορά. Η Hines είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ανακατασκευάσει το εμπορικό κέντρο, προκειμένου να λειτουργήσει ως εκπτωτικό κέντρο, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα. Το νέο κέντρο θα ονομαζόταν Gazi Outlet κι επρόκειτο να λειτουργήσει κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η πανδημία έφερε σημαντικές διαφοροποιήσεις, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στη στρατηγική της Hines, η οποία πλέον στρέφεται περισσότερο στους τομείς της κατοικίας και της φιλοξενίας και λιγότερο στα εμπορικά ακίνητα. Το Athens Heart αναπτύχθηκε από την Pasal Development (νυν Premia Properties). Σήμερα, έχει περάσει στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, έναντι διαγραφής οφειλής της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης της Pasal. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή