Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με δυνατότητα συμμετοχής του ΤΧΣ παράλληλα με ιδιώτες επενδυτές, εξετάζει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. Η αύξηση, όπως σημειώνεται, θα αποφασιστεί όταν το επιτρέψει η σχετική νομοθεσία και λάβει σχετική απόφαση το ΤΧΣ για τη συμμετοχή του και το ύψος αυτής. Η δημοσιοποίηση των ετήσιων αποτελεσμάτων 2020 του Ομίλου προγραμματίζεται περί τα μέσα Μαρτίου 2021 και θα συνοδεύεται από αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη και το στάδιο υλοποίησης των δράσεων ενίσχυσης κεφαλαίων που είχαν δημοσιοποιηθεί. Η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και οι δράσεις μείωσης των NPE σχεδιάζεται να ενισχυθούν έως το τέλος του 2021 μέσω ενός συνδυασμού πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ενίσχυσης κεφαλαίου περί το 1 δισ. (υπεραξία από κρατικά ομόλογα, πώληση δραστηριότητας cards merchant acquiring, συνθετικές τιτλοποιήσεις κ.λπ.) που είναι ήδη σε φάση υλοποίησης, καθώς και συναλλαγών τιτλοποίησης NPE ύψους 7 δισ. οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης.

Συνάντηση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τηλεσυνάντηση με τον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ κ. Ανδρέα Βερύκιο είχε χθες ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής ενόψει της πώλησης της εταιρείας στο CVC. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Ταμείο να αναθέσει σε ανεξάρτητο οίκο την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, προκειμένου να τοποθετηθεί και επί της πρότασης που έχει υποβάλει το CVC. Ο κ. Βερύκιος διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις των εργαζομένων θα ληφθούν υπόψη και παράλληλα ότι θα μεταφερθούν στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ.

Η κακοκαιρία στο Τέξας έπληξε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πιθανές οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να έχει για τον όμιλο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η βαριά κακοκαιρία που έχει πλήξει την πολιτεία του Τέξας. Οπως προειδοποίησε, χθες, με σχετική της ανακοίνωση η εισηγμένη, τα τρία αιολικά της πάρκα, συνολικής ισχύος 520 MW υπέστησαν περιορισμό στη λειτουργία τους κι έτσι δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο κατά τη διάρκεια του πολικού ψύχους που επικράτησε. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο «να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», σημειώνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Πάνω από 1 εκατομμύριο παραμένουν οι άνεργοι

Σταθερά πάνω από 1 εκατομμύριο παραμένουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς, ήτοι πάνω από 567.000 άτομα, παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από ένα χρόνο, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη. Στα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, άλλωστε, οφείλεται και η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων, που συνήθως δεν αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του συνόλου. Ετσι, τον Ιανουάριο το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ήταν 232.870 άτομα, από τα οποία το 46,29% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Αδικο το τέλος επιτηδεύματος 

Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος –ή έστω απομείωση του δεύτερου– ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. «Η δυσμενής συγκυρία για την αγορά και την οικονομία επιβάλλει πλέον τολμηρά βήματα αναδιάταξης του οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα από δραστικά μέτρα που θα απαλλάσσουν τον επιχειρηματικό κόσμο από βαρίδια του παρελθόντος και θα διασφαλίζουν την τόνωση της ρευστότητάς του», υποστηρίζει η ΕΣΕΕ. Αναφερόμενη, ειδικά στο τέλος επιτηδεύματος, το χαρακτηρίζει άδικο και παρωχημένο μέτρο, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή, να καταβάλλουν ειδικό τέλος για ένα επιτήδευμα το οποίο δεν ασκούν». Αν και η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, υποστηρίζει ότι η απώλεια των εσόδων για τα δημόσια ταμεία θα αναπληρωθεί μέσω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης και της ενίσχυσης των επενδύσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή