«Βλέπουν» μεγάλη ανάκαμψη φέτος

«Βλέπουν» μεγάλη ανάκαμψη φέτος

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αισιόδοξες εμφανίζονται οι Deutsche Bank και JP Morgan για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το «δύσκολο» κατά πολλούς αναλυτές 2021, με τη δεύτερη να επαναλαμβάνει παράλληλα τη θετική της στάση για τα ελληνικά ομόλογα παρά τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος τοποθετείται στο 5,5% (από ύφεση 8,6% το 2020) ενώ το 2022 θα επιταχυνθεί στο 5,9%. Στο επίπεδο του 5% τοποθετεί από την πλευρά της η JP Morgan την ανάπτυξη το 2021 για την ελληνική οικονομία, ενώ προβλέπει πως το εγχώριο ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 174 δισ. ευρώ και το χρέος στο 201% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζει να εκτιμά πως τα spreads θα υποχωρήσουν στις 90-100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους (από 124 μονάδες βάσης σήμερα).

Τι βάζουν στο στόχαστρο οι κατασκευαστικοί όμιλοι

Πληθαίνουν οι συναντήσεις μεταξύ στελεχών των κατασκευαστικών ομίλων, καθώς ο κλάδος εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, οι «ζυμώσεις» που γίνονται δεν αφορούν αποκλειστικά τα περί των κατασκευών. Ως γνωστόν, αρκετοί όμιλοι έχουν και συναφείς δραστηριότητες, που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν όπως π.χ. η ενέργεια. Τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι λίαν πιθανό να βρεθούν στο στόχαστρο άλλων ομίλων, εφόσον η «τιμή είναι η δέουσα», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. 

«Χάνει» το ΟΑΚΑ, ισοπαλία στο ΣΕΦ

Ελλειμματικός θα είναι ο προϋπολογισμός του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) για το 2020, καθώς προβλέπονται έσοδα ύψους 10 εκατ. και έξοδα 12 εκατ. και ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο διαμορφώνεται σε -2 εκατ. Το ΟΑΚΑ εμφανίζει δαπάνες 4,3 εκατ. για προσωπικό, ενώ τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, φωταέριο, ύδρευση και τηλεπικοινωνίες ξεπερνούν τα 3 εκατ. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) θα βρεθεί στο… νεκρό σημείο, δηλαδή τα έσοδα είναι περίπου 5 εκατ., όσα και τα έξοδα. Στο ΣΕΦ τα έξοδα για ενέργεια – τηλεπικοινωνίες περιορίζονται σε 350.000, ενώ οι αμοιβές προσωπικού στα 2,9 εκατ. 

300 εκατ. για επιδότηση δόσεων επιχειρήσεων

Στα 300 εκατ. προσδιόρισε, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Γέφυρα 2», που θα επιδοτεί τη δόση των δανείων για μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο με στόχο να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Η επιδότηση θα έχει διάρκεια 8 μηνών και θα καλύπτει έως και το 90% των δόσεων για ενήμερα δάνεια και έως 80% για μη εξυπηρετούμενα, τα οποία πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστούν. Το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται σταδιακά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για τα στεγαστικά. 

Στήριξη Λαγκάρντ στα ομόλογα

«H EKT παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων», διεμήνυσε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας στην αγορά σημαντική ανάσα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος. Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως αυτά της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και της περιφέρειας όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας, υποχώρησαν. Οπως τόνισε η Λαγκάρντ, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα των προθέσεων της ΕΚΤ να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις για πολύ διάστημα ακόμη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποτελούν έναν από τους κύριους δείκτες που παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα για να εκτιμήσει εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές, αφού αποτελούν «καλούς πρώτους δείκτες του τι συμβαίνει στα επόμενα στάδια της μετάδοσης νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν αυτές τις αποδόσεις ως αναφορά για τον καθορισμό της τιμής των δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή