Μείωση χρεοκοπιών επιχειρήσεων στην Ευρώπη

Μείωση χρεοκοπιών επιχειρήσεων στην Ευρώπη

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνώ η ίδρυση νέων επιχειρήσεων βρίσκεται σε επίπεδα προ πανδημίας, οι χρεοκοπίες είναι πολύ λιγότερες από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με τη Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του Bruegel, αυτό δείχνει ότι υποστηρίζονται πολλές επιχειρήσεις που κανονικά θα έκλειναν, χωρίς τα κρατικά κονδύλια. Υπάρχουν, όμως, διαφορές μεταξύ χωρών: Στη Γερμανία και την Ολλανδία υπάρχει μείωση νέων επιχειρήσεων (και χρεοκοπιών), ενώ στη Γαλλία και το Βέλγιο αύξηση νέων επιχειρήσεων (και μείωση χρεοκοπιών). Η Ελληνίδα οικονομολόγος υποστηρίζει ότι πρέπει να εξετασθεί η διακοπή της στήριξης αυτού του είδους.

Η Χάλκη το επόμενο «πράσινο» νησί

H Xάλκη φέρεται να είναι το νησί που θα αναπτυχθεί κατά το μοντέλο της Αστυπάλαιας, δηλαδή με παρεμβάσεις για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, πλήρη ενεργειακή αυτονομία και παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές. Το έργο θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις γαλλικές εταιρείες Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece. Το ΥΠΕΝ στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρεται σε εγχείρημα που θα εφαρμοστεί «σε νησί του Αιγαίου, το οποίο θα προσδιοριστεί», αποφεύγοντας να το κατονομάσει. Η ασάφεια αυτή πυροδότησε χθες και σενάρια για την επιλογή του Καστελλόριζου, το όνομα του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων από το ΥΠΕΞ, αλλά αποσύρθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ξένοι επενδυτές δεν ήταν πρόθυμοι να εμπλακούν σε ένα νησί που βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσία της γ.γ. Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους των τριών  εταιρειών.

Το κόστος των κλήσεων κατά τη διάρκεια της «Μήδειας»

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναλάβει το κόστος των κλήσεων που έκαναν οι καταναλωτές προς το τηλεφωνικό κέντρο του για να δηλώσουν βλάβες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια» από τις 14 έως και τις 21 Φεβρουαρίου, το οποίο σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας ανέρχεται σε 350.000 ευρώ. Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έχει στη διάθεση των καταναλωτών δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση, μέσω τηλεφωνικής γραμμής που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα. 

Μεγάλη επένδυση στην Πελοπόννησο

Κομβικό ρόλο στο έργο της κατασκευής τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αναλαμβάνει η Alpha Bank, η οποία αποτελεί τον αποκλειστικό χρηματοοικονομικό σύμβουλο της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», που είναι και ο ανάδοχος του έργου και τον αποκλειστικό συντονιστή ανάδοχο της δομημένης χρηματοδότησης ύψους 86 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση, που είναι ύψους 152 εκατ. ευρώ, καθιστά το έργο το μεγαλύτερο αυτού τους είδους στη χώρα και καθώς η Πελοπόννησος θεωρείται μία εκ των λιγότερο ανεπτυγμένων Περιφερειών στην Ε.Ε. ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, η επένδυση θα της προσδώσει ένα μεγάλο άλμα στη σχετική κατάταξη μέσω αυξημένης διείσδυσης της ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης των υπολειμμάτων για ταφή.

Νέες αποχωρήσεις από τη ΡΑΕ

Τον δρόμο… της αγοράς πήραν χθες δύο ακόμη άτομα από το προσωπικό της ΡΑΕ, το ένα μάλιστα με προορισμό τη ΔΕΗ. Πρόκειται για τη διευθύντρια προστασίας καταναλωτών και λιανικής αγοράς κ. Ευαγγελία Γκότζου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτησή της για να αναλάβει επικεφαλής Διεύθυνσης Ρυθμιστικών Θεμάτων στη ΔΕΗ με πολύ καλή αμοιβή. Η παραίτηση της κ. Γκότζου ήταν μία ακόμη στη σειρά των αποχωρήσεων, ενώ προ ολίγων ημερών από τη ΡΑΕ παραιτήθηκε η επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης για τις ΑΠΕ και λίγο νωρίτερα ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΡΑΕ και ένα ακόμη άτομο από το γραφείο του. Οι χαμηλές αμοιβές του ενιαίου μισθολογίου στο οποίο υπόκειται η ΡΑΕ είναι η αιτία που δεν στεριώνει για πολύ το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας έχει θέσει το ζήτημα προσλήψεων και εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο στους πολιτικούς του προϊσταμένους ως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της Αρχής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή