Τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του 2020 και οι προβλέψεις

Τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του 2020 και οι προβλέψεις

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο,τι και να πει κανείς, τα αποτελέσματα του ΑΕΠ του 2020, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή, ήταν μια κάποια δικαίωση για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που πέρασε το 2020 διατυπώνοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις σε σύγκριση ακόμη και με την κυβέρνηση, για να εισπράττει επιφυλάξεις από πολλούς και ειρωνικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Το πέτυχε η κεντρική τράπεζα; Οχι ακριβώς. Οι προβλέψεις της αναθεωρήθηκαν πολλές φορές, όπως και όλων, προς το χειρότερο, αλλά πάντα ήταν ένα «κλικ» πιο αισιόδοξες. Στο τέλος, οι Υπηρεσίες της Τράπεζας, υπό την έμμεση πίεση –προφανώς– και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  «λύγισαν» και προέβλεψαν κι αυτές μια ύφεση 10% για το 2020, συμβαδίζοντας με τον μέσον όρο. Ο οποίος, όμως, στην προκειμένη περίπτωση, διαψεύσθηκε προς το καλύτερο.

Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων στην «Ελλάκτωρ»

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται αναφορικά με το ποσοστό που ελέγχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας (12,55) στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελλάκτωρ». Η Reggeborgh Invest διατηρεί μεν δικαίωμα αγοράς του εν λόγω ποσοστού μέχρι το τέλος Μαρτίου, ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται, με δεδομένο ότι πρόκειται να προκηρυχθεί νέα γενική συνέλευση στις αρχές Απριλίου, έπειτα από σχετικό αίτημα του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας, ήτοι της Greenhill Investments των κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα, ποια θα είναι η «δύναμη» με την οποία θα κατέλθει στην εν λόγω συνέλευση το «μπλοκ» που στηρίζει τη Reggeborgh Invest και την παρούσα διοίκηση; Θα διαφοροποιήσει τη στάση του ο κ. Μπόμπολας, αν τυχόν δεν ευοδωθεί η πώληση των μετοχών του; Από την πλευρά τους, οι εφοπλιστές έχουν επιδοθεί σε έναν «πόλεμο αγωγών», ζητώντας την αλλαγή της διοίκησης που ανέλαβε στις 27 Ιανουαρίου, αλλά και την αποκάλυψη των λεπτομερειών της συμφωνίας ανάμεσα στο ολλανδικό fund και τον κ. Μπόμπολα, ενώ φέρονται και σφόδρα ενοχλημένοι από τις επιλογές προσώπων που έχουν γίνει για τη στελέχωση των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Ελλάκτωρ. Εν μέσω αυτής της… «ωραίας ατμόσφαιρας», η διοίκηση της εταιρείας καλείται να προετοιμαστεί για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για το πρώτο μεγάλο έργο που θα κληθεί να διεκδικήσει, τη σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, με τις προσφορές να υποβάλλονται την 1η Απριλίου. 

Κοινή ευθύνη κυβέρνησης – τραπεζών

«Είναι γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Και αυτό πρέπει να αλλάξει, με ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η ΕΣΕΕ. Σωστά, ο ρόλος και η ευθύνη των τραπεζών είναι να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει κι η κυβέρνηση να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα ώστε να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Ο «Ηρακλής» συνέβαλε, αλλά δεν αρκεί. Η οριζόντια αναστολή αναγκαστικών μέτρων, χωρίς κανένα κριτήριο, είτε αφορά πληγέντες από την πανδημία είτε όχι, επίσης δεν κατατείνει προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεπώς, δεν είναι μόνο ευθύνη των τραπεζών, αλλά και της κυβέρνησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή