Παρέμεινε σε ρόλο παρατηρητή η ΕΚΤ

Παρέμεινε σε ρόλο παρατηρητή η ΕΚΤ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατάραχη και αμέτοχη παρέμεινε η ΕΚΤ για δεύτερη συνεχή εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, αφού ο ρυθμός αγορών της υπό το PEPP παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα και στα χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαρτίου, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα ύψους 11,898 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με αγορές 12,037 δισ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα. Αν και υπήρξαν και πάλι υψηλές αποπληρωμές τίτλων που έληξαν, γεγονός παραμένει πως η ΕΚΤ φαίνεται να δείχνει ανοχή στις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως κατά τη συνεδρίασή της αυτή την Πέμπτη δεν θα ανακοινώσει κάποιο νέο μέτρο και θα παραμείνει στις λεκτικές παρεμβάσεις. Οπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η ΕΚΤ αρνείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς προφανώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο Δ.Σ.

Η πρόταση για τον «Ηρακλή ΙΙ»

Εως τα τέλη της εβδομάδας προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει αποστείλει προς έγκριση στην DG Comp την πρότασή του για την επέκταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» κατά 18 ακόμη μήνες, δηλαδή έως και τον Οκτώβριο του 2022. Στον «Ηρακλή II» θα δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να εντάξουν έως και 33 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, λαμβάνοντας κρατική εγγύηση για περίπου 12 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό το ύψος των κόκκινων δανείων έως τα τέλη του 2022.

Επένδυση 6,9 εκατ. ευρώ από την Trastor

Συνεχίζει να ενισχύει την έκθεσή της στον κλάδο των ακινήτων logistics η Trastor ΑΕΕΑΠ. Η πρώτη της επενδυτική κίνηση για το 2021 αφορά μία ακόμη εξαγορά εμπορικής αποθήκης. Πρόκειται για νεόδμητο ακίνητο σύγχρονων προδιαγραφών και επιφάνειας 11.634 τ.μ. στην περιοχή του Ασπροπύργου (περιοχή Δύο Πεύκα). Το τίμημα ανήλθε σε 6,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε η εταιρεία τον περασμένο Ιούνιο και από ταμειακά διαθέσιμα.

30 φωτοβολταϊκά πάρκα στην κατοχή της Energy

Η εταιρεία R Energy 1 ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΦΩΤΟΠΑΛ, η οποία κατέχει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 2 MW. Η εξαγορά αυτή, όπως ανακοίνωσε η R Energy 1, εντάσσεται στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας και επιβεβαιώνει τη ραγδαία αναπτυξιακή πορεία της. Επιπροσθέτως, υπό πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρείας, δυναμικότητας 10 MW, ενώ σε προχωρημένο στάδιο δανειοδοτικών διαδικασιών βρίσκονται αρκετά έργα. Πλέον η συνολική δυναμική παραγωγής του ομίλου εταιρειών R Energy 1 Α.Ε. ξεπερνά τα 9,3 MW, ενώ ο όμιλος έχει στην κατοχή του 30 φωτοβολταϊκά πάρκα, γεωγραφικά κατανεμημένα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αργεί η επιστροφή της «κανονικότητας»

Καθώς οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη «μάχονται» να περιορίσουν τις νέες και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις της COVID-19, τα «διαβατήρια εμβολιασμού» δεν αναμένεται να είναι αρκετά για να αναβιώσουν σημαντικά τον τουρισμό, σημειώνει η Euler Hermes. Οπως εκτιμά, η τουριστική βιομηχανία της περιοχής θα μπορέσει να δει πραγματική ανάκαμψη μόνο το 2024. Ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φτάσουν σε ανοσία της αγέλης στα τέλη του α΄ εξαμήνου του 2021, η Ε.Ε. θα αγγίξει αυτό το «ορόσημο» το β΄ εξάμηνο. Αυτό θα εμποδίσει τους ταξιδιώτες της Ε.Ε. να επισκεφθούν τις ΗΠΑ ή το Ην. Βασίλειο χωρίς διαβατήρια εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό, όπως επισημαίνει, να λάβει κανείς υπόψη ότι τα εμβόλια δεν εμποδίζουν τον κόσμο που έχει εμβολιαστεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό θα θέσει περαιτέρω εμπόδια στην ανάκαμψη του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή