Η έκτακτη ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ

Η έκτακτη ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε 45.000 δεν είναι τελικά οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα λάβουν τελικά την Τρίτη 16 Μαρτίου την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, από τον ΟΑΕΔ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων που απορρίφθηκαν δεν πληρούσε το κριτήριο της πτώσης του τζίρου που είχε τεθεί από το υπουργείο Εργασίας. Ετσι, μετά την επεξεργασία των στοιχείων από την ΑΑΔΕ προέκυψε πως οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι μόλις 44.248. Οι περισσότερες αιτήσεις που απορρίφθηκαν αφορούσαν τη μη εκπλήρωση του κριτηρίου της πτώσης τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020. Το συνολικό κονδύλι –που θα προέλθει από τον ΟΑΕΔ– ανέχεται σε 17,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021 θα ανοίξει εκ νέου για δέκα ημέρες η πλατφόρμα του συστήματος «Εργάνη» για καταχώριση διορθώσεων, καθώς και για συμπληρωματική υποβολή αιτήσεων.

Αποφασίζουν αύξηση κεφαλαίου της Aegean

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά 60 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα οι μέτοχοι της Aegean, κατά την προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση. Η κίνηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση ώστε να καταβληθεί στην αεροπορική η κρατική ενίσχυση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, λόγω πανδημίας. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι η επιστροφή της κανονικότητας στις αερομεταφορές, ενώ αισιοδοξία, δημιουργεί το γεγονός ότι η ζήτηση για εμπορευματικές αερομεταφορές (cargo) έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2019. 

Κριτική από ΓΣΕΒΕΕ για τα νέα μέτρα

Εντελώς διαφορετικούς τόνους από τους υπόλοιπους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου χρησιμοποίησε χθες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η οργάνωση  άσκησε δριμύτατη κριτική στα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Ακόμη και το μέτρο της διεύρυνσης της περιόδου αποπληρωμής επιστρεπτέων προκαταβολών από 40 σε 60 δόσεις και η μεταφορά της δόσης Μαρτίου ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων στο τέλος της περιόδου ρύθμισης, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι ισοδυναμούν με μετάθεση της ημερομηνίας… θανάτου. 

Επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο Καμάρι Βοιωτίας

Το ποσό των 25 εκατ. ευρώ θα επενδύσει ο όμιλος «Τιτάν» για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στην εργοστασιακή μονάδα που διαθέτει στο Καμάρι Βοιωτίας. Πρόκειται για έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του «Τιτάν» για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Το έργο στο Καμάρι θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμικότητά του ως προς την απορρόφηση εναλλακτικών καυσίμων. Η επένδυση θα ολοκληρωθεί το 2022, εξασφαλίζοντας συνολική ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 450.000 τόνους.

6 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας

Το πρώτο κύμα της πανδημίας εξάλειψε περίπου 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με μελέτη του Eurofound, με τους προσωρινά εργαζομένους, τους νέους και τις γυναίκες να έχουν χτυπηθεί περισσότερο από ό,τι στην οικονομική κρίση του 2008-2009. H τηλεργασία και τα άλλα μέτρα κρατικής στήριξης βοήθησαν στην προστασία των θέσεων εργασίας, ωστόσο την ίδια στιγμή περισσότεροι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε κατάσταση παρατεταμένης επαγγελματικής αδράνειας, κάτι που δεν φαίνεται στα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία. «Υπήρχαν 5,7 εκατ. λιγότεροι εργαζόμενοι στην Ε.Ε. έως την άνοιξη του 2020 από ό,τι στο τέλος του 2019, και 6,3 εκατ. λιγότεροι σε σύγκριση με την τάση αύξησης που θα μπορούσε να αναμενόταν πριν από την πανδημία», σύμφωνα με το Eurofound. Κατά τους 12 μήνες έως την άνοιξη του 2020, το μερίδιο των εργαζομένων που απασχολούνταν αλλά δεν εργάζονταν υπερδιπλασιάστηκε στο 17%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή