Κορύφωση ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο

Κορύφωση ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το πρώτο τρίμηνο του 2021 η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι η χειρότερη στην Ευρωζώνη, καταγράφοντας ύφεση της τάξης του 11,9% σε ετήσια βάση, ωστόσο από το β΄ τρίμηνο και μετά θα ξεκινήσει μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η οποία θα κορυφωθεί το γ΄ τρίμηνο του έτους, εκτιμά η DZ Bank. Μάλιστα, προβλέπει πως το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 9,4% (από ανάπτυξη 6,3% το β΄ τρίμηνο), τους υψηλότερους ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ενώ και το δ΄ τρίμηνο του έτους θα είναι το ισχυρότερο στη χώρα μας (σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες) σε όρους ανάπτυξης του ΑΕΠ, με ρυθμούς της τάξης του 8,2%. Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτό το πολύ ισχυρό β΄ εξάμηνο της ελληνικής οικονομίας θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για το 2022, δίνοντας ένα σημαντικό «αποτέλεσμα μεταφοράς» στο επόμενο έτος, με την ανάπτυξη να κινείται στο 5,7% (από 2,5% φέτος).

Η ΔΕΗ σε διαγωνισμό για υδροηλεκτρικό έργο

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η  Βόρεια Μακεδονία για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού έργου «Cebren» πέρασε η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon μαζί με 8 ακόμη εταιρείες. Tο έργο αφορά την παραχώρηση άδειας για τη χρήση νερού σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ESM, θα είναι ο δημόσιος εταίρος. Το κόστος κατασκευής θα ανέλθει στα 500-600 εκατ. ευρώ.  

Εσβησε ο Θωμάς Ράμμος, ιδρυτής της Market In

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, λόγω επιπλοκών στην υγεία του από τον κορωνοϊό, ο ιδρυτής και πρόεδρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Market In, Θωμάς Ράμμος. Ο Θωμάς Ράμμος γεννήθηκε στην Ανάληψη Δήμου Θέρμου, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ιδρυσε το 1990 την εταιρεία Market In, που αριθμεί σήμερα 211 καταστήματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των αλυσίδων καταστημάτων Daily’s Convenience stores (7 καταστήματα) και Economy (6 καταστήματα) και απασχολεί πάνω από 3.000 εργαζομένους.

Ελεύθερη πτώση της επιβατικής κίνησης

Υποχώρηση σε ποσοστό 84,1% κατέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε η πανδημική κρίση δεν είχε, ακόμη, πλήξει το ταξίδι, 591,4 χιλ. επιβάτες διακινήθηκαν από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς αερολιμένες της χώρας, αριθμός που περιορίστηκε σε 93,8 χιλ. τον αντίστοιχο μήνα της φετινής χρονιάς. Ενδεικτικό της ελεύθερης πτώσης της επιβατικής κίνησης, σε απόλυτους αριθμούς, είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Φεβρουάριο διακινήθηκαν μόλις 44.355 άτομα από 373.565 τον ίδιο μήνα του 2020 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.000 ανέργους

Σήμερα το βράδυ, στις 23.59, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ 5.000 ανέργων. Η επαγγελματική εμπειρία θα διαρκεί 6 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 6 μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει στους ασκούμενους 550 ευρώ μηνιαίως  καθαρή αποζημίωση. Η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ τουλάχιστον 50 ωρών και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους (κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων των επιχειρήσεων.  ​​​​​​Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού τους κατά τη διάρκεια ενός μήνα πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή