Εκτίμηση για 4% ανάπτυξη φέτος

Εκτίμηση για 4% ανάπτυξη φέτος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη 4% το 2021 και 5% το 2022 (από 3,5% πριν) εκτιμά ότι θα σημειώσει η ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης DBRS Μorningstar, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο, ενώ τονίζει πως η Ελλάδα εμφάνισε σημαντικά καλύτερη πορεία από αυτήν που αναμενόταν το δ΄ τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας ανάπτυξη 2,7% σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, εκτιμά πως η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 1,5% φέτος και 4% το 2022. Την ίδια στιγμή, η DBRS τοποθετεί την ανεργία στο 18% το 2021 και στο 17% το 2022 έναντι 16,5% το 2020, ενώ στο αρνητικό σενάριο, εκτιμά ότι θα φτάσει το 19% το 2021 και το 18% το 2022. Σημειώνεται πως την Παρασκευή ο οίκος θα δημοσιοποιήσει την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για φέτος, όπου δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή της βαθμολογίας BB (low) που δίνει, αν και η αγορά δεν αποκλείει την αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές μετά τα καλύτερα στοιχεία για την ύφεση του 2020 καθώς ανέμενε ότι θα κινηθεί στο 9%-10,5%.

Ανοιξαν υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία

Ξεκίνησε η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων ανά την επικράτεια, έπειτα από την πρόσφατη εισήγηση της υγειονομικής επιτροπής. Μέχρι πρότινος, η λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών είχε ανασταλεί, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα των σοβαρών καθυστερήσεων ολοκλήρωσης πράξεων στην αγορά ακινήτων, όπως αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και αποδοχές κληρονομιάς. Πλέον, το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων θα επιτρέψει τουλάχιστον την εξυπηρέτηση του κοινού, έστω και αν αυτή θα γίνεται μόνο μέσω της διαδικασίας των ραντεβού.

Πάνω από 21.286 αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης

Σε περισσότερες από 21.286 ανέρχεται το πλήθος των αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης κατά τις πρώτες επτά ημέρες λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ. Μάλιστα, από το Ταμείο θεωρούν ότι ο υψηλός αριθμός των αιτήσεων υποδηλώνει το μεγάλο ενδιαφέρον όσων έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης να ενταχθούν στο μέτρο της προκαταβολής σύνταξης και παράλληλα αποδεικνύει πως η πλατφόρμα είναι φιλική. Οπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας «να σε κάψω, Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι»…

Εξαφανίζονται οι λεπτές πλαστικές σακούλες

Σχεδόν εξαφανισμένη είναι πλέον η λεπτή πλαστική σακούλα από τα σούπερ μάρκετ, δύο χρόνια μετά την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε από 167 σακούλες ανά κάτοικο σε 0,1. Η διάθεση βιοαποικοδομήσιμων-κομποστοποιήσιμων λεπτών πλαστικών σακουλών, η οποία ήταν μηδαμινή το 2017, το 2020 έφτασε τα 35 εκατ. τεμάχια και το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. τεμάχια. Παράλληλα, τα ελληνικά νοικοκυριά την τελευταία τριετία έχουν προμηθευθεί πάνω από 2 εκατ. τεμάχια επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών.

Νέες αποζημιώσεις σε εργαζομένους

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως φορτοεκφορτωτές, ενεργά μέλη συνεταιρισμών που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ, δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες που δεν έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα που προβλέπεται στη νομοθεσία για το 2020, λαχειοπώλες, αναβάτες αλόγων ιπποδρόμου, αλλά και πωλητές υπαίθριου εμπορίου (πλην αδειούχων πωλητών λαϊκών αγορών), πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και απασχολούμενοι στην περιοχή του Αγίου Ορους. Βασική προϋπόθεση, να μην έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021 και να μην έλαβαν επίδομα ανεργίας. Προσοχή όμως: Απαιτείται υποβολή αίτησης στο (supportemployees.services.gov.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή