Διπλασιάστηκαν τα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών στην Ε.Ε.

Διπλασιάστηκαν τα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών στην Ε.Ε.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 41 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των ομολόγων που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2019, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα που διατηρούν στην ΕΚΤ διπλασιάστηκαν και από τα 17,7 δισ. ανήλθαν στο τέλος του 2020 στα 35,7 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο SSM για το σύνολο των 112 πιστωτικών ιδρυμάτων που εποπτεύει – μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα. Ο διπλασιασμός των κεφαλαίων, που οι ελληνικές τράπεζες αντλούν από το ευρωσύστημα με αρνητικά επιτόκια έως και -1% και στη συνέχεια επανατοποθετούν στην ΕΚΤ, αποτυπώνει το πρόβλημα της περιορισμένης χορήγησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας, παρά τον πακτωλό χρημάτων που ρέει στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Παρατηρείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του SSM, το υπόλοιπο της χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη μειώθηκε από τα 14,4 τρισ. ευρώ στα τέλη του 2019 σε 14,2 τρισ. ευρώ στα τέλη του 2020. Ανάλογη είναι η εικόνα για τη χώρα μας όπου τα υπόλοιπα των δανείων στα τέλη του 2020 διαμορφώθηκαν σε 150,6 δισ. ευρώ από 151,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019. 

Σημαντική

χείρα βοηθείας πρόκειται να δεχθεί αριθμός τουριστικών επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα, με πέντε επενδυτικά σχέδια να εντάσσονται στον νόμο 4399/2016 σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση. Τι αφορούν; Δύο ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων στον Αγ. Ιωάννη Διακόφτη και στην Ανω Μέρα της Μυκόνου, μονάδα 18 δωματίων και 36 κλινών και ξενοδοχείο 22 κλινών στη Σαντορίνη και ξενοδοχείο πέντε αστέρων και 58 κλινών στη Μήλο. Συνολικά, το ενισχυόμενο κόστος για τις τουριστικές αυτές μονάδες ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ.  Τα καταλύματα βρίσκονται στα πλέον κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων, που δεν έπαψαν να προσελκύουν ισχυρό ενδια-φέρον ακόμη και εν μέσω της πανδημίας.

Η ΔΕΠΑ μπαίνει στην αγορά των ΑΠΕ

Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της εισόδου της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας North Solar Α.Ε. έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εγκρίνοντας με απόφασή της την εν λόγω συγκέντρωση. Η εταιρεία North Solar, μέσω της οποίας η ΔΕΠΑ εισέρχεται στην αγορά των ΑΠΕ, αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 499,61 MW στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για SPV στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχουν 15 μικρές εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για τα συγκεκριμένα έργα με κοινό μέτοχο την εταιρεία KIΕFER, με έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδoνίας.

Υποβάθμιση «Ελλάκτωρ» από S&P

Λίγες μέρες έχουν απομείνει έως τις 22 Απριλίου, όταν και θα φανεί κατά πόσον θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα για την «Ακτωρ», τον «μεγάλο ασθενή» του ομίλου Ελλάκτωρ, μέσω της προτεινόμενης αύξησης κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της σχετικής γενικής συνέλευσης. Στο μεσοδιάστημα, ξένοι οίκοι όπως η Standard & Poor’s εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το εγχείρημα που έχουν αναλάβει η Reggeborgh Invest και η διοίκηση Ξενόφου. Η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της «Ελλάκτωρ»  σε CCC+ από B- και μάλιστα έθεσε και αρνητικό outlook στην αξιολόγησή της, κάνοντας λόγο για μειωμένη ευελιξία του ομίλου όσον αφορά τη διαχείριση των σημαντικών και επαναλαμβανόμενων ζημιών στον κατασκευαστικό κλάδο. Μόνο το 2020 η «Ακτωρ» κατέγραψε ζημίες 155 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα και σήμερα, σε μηνιαία βάση συνεχίζει να «αιμορραγεί» περί τα 4 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν 50 εκατ. ευρώ ετήσιων ζημιών. Η S&P εκτιμά ότι ακόμα κι αν γίνει η απαιτούμενη «ένεση» ρευστότητας, μέσω της αύξησης κεφαλαίου, οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα παραμείνουν αρνητικές φέτος, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης το προσεχές 12μηνο, εφόσον υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών. 

Η TUI Russia υπολογίζει να στείλει στην Ελλάδα 300.000 τουρίστες

Γύρω στους 300.000 Ρώσους τουρίστες αναμένει να στείλει στην Ελλάδα μέσω των κρατήσεών της η TUI Russia κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, σε περίπτωση που η σεζόν ξεκινήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η εναέρια κυκλοφορία αποκατασταθεί. Αυτό υποστήριξε με δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τάρας Ντεμούρα, μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποίησε με τον Ελληνα υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ξεκινήσει μια πλήρη τουριστική σεζόν στις 14 Μαΐου, και μέχρι τότε να καταργήσει τους περισσότερους από τους περιορισμούς που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Επειτα από αυτήν την ημερομηνία, οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα εάν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, διαθέτουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ PCR ή πιστοποιητικό παρουσίας αντισωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή