Θεσπίζεται άδεια πατρότητας 14 ημερών

Θεσπίζεται άδεια πατρότητας 14 ημερών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις βασικές κατευθύνσεις του εργασιακού νομοσχεδίου για τις γονικές άδειες παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι  θεσπίζεται –μεταξύ άλλων– άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δυο ημερών που ισχύει σήμερα). Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για προστασία των νέων πατέρων από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα, από τη σύλληψη έως και 18 μήνες μετά τη γέννα. Μία άλλη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που προβλέπει γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών –με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες– και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών. Πρόκειται για ένα πλέγμα διατάξεων με καθιέρωση δικαιωμάτων και για τον πατέρα, ώστε να εξισορροπηθεί ο ρόλος και των δύο γονέων στην οικογένεια.

Παράταση για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Εως τα τέλη Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών. Το πρόγραμμα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσα σε ένα μήνα –από τις 5 Απριλίου, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας, μέχρι τις 9 Μαΐου– υποβλήθηκαν συνολικά 31.495 αιτήσεις.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ομόλογο της Intralot

Σε εξέλιξη παραμένουν οι συζητήσεις με τους ομολογιούχους της Intralot. Οπως ανέφεραν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών τα στελέχη της εισηγμένης υπάρχει εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας με τους ομολογιούχους, ενώ παραμένει ο στόχος για συμφωνία μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Η εταιρεία, αρχές της χρονιάς, πέτυχε με τους ομολογιούχους της έκδοσης των 250 εκατομμυρίων, που λήγει φέτος τον Σεπτέμβριο, κατ’ αρχήν συμφωνία («σύμβαση δέσμευσης Lock-up»). Οταν αυτή υλοποιηθεί εκτιμάται ότι ο ομολογιακός δανεισμός της εταιρείας θα μειωθεί κατά 113 εκατ. από 750 εκατ. σήμερα.

Δεν αποκλείει αύξηση της αγοράς τίτλων

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι θα αυξήσει περαιτέρω τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP, αν αυτό θα είναι αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών δανεισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Μπορεί να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις αγορές μας, ανάλογα με αυτό που χρειάζεται για να διατηρήσουμε ευνοϊκές τις χρηματοδοτικές συνθήκες», τόνισε ο Λέιν. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό αγορών του PEPP στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στις 10 Ιουνίου θα αποφασίσει για το τι θα κάνει στη συνέχεια.

Το clawback, κίνητρο για νέες επενδύσεις

Περισσότερα από 30 διαφορετικά επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης από τις φαρμακευτικές εταιρείες και έχουν λάβει την έγκριση να προχωρήσουν χρησιμοποιώντας το εργαλείο του επενδυτικού clawback. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών σε συζήτηση για τη φαρμακευτική καινοτομία. Από την πλευρά του, o πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναγνώρισε ότι το επενδυτικό clawback αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη χώρα, ωστόσο, εκτιμά ότι ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις ύψους 100 εκατ. είναι μία σχετικά μικρή λύση στο πρόβλημα. O αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ και αντιπρόεδρος της Βιανέξ K. Παναγούλιας αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση γύρω από την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της COVID-19 «θεωρητική», καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να κατασκευάσουν εμβόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή