Οι δεσμεύσεις και οι επενδύσεις

Οι δεσμεύσεις και οι επενδύσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κόσμος έχει δίκιο που αγανακτεί», είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα στην Αττική λόγω της χιονόπτωσης. Σημείωσε, ωστόσο, πως με τα εργαλεία που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ έγινε «ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει», ενώ δεσμεύθηκε για νέες επενδύσεις σε σύγχρονα δίκτυα και την ψηφιοποίησή τους που θα βοηθήσουν στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Στο επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ, 3 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 8 χρόνια, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Τάσος Μάνος, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος υποεπενδύσεων, θα απαιτηθούν πέντε χρόνια. Στον εκσυγχρονισμό και επέκταση του δικτύου Υψηλής Τάσης αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, σημειώνοντας ότι το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει διείσδυση 17 GW και έργα διασύνδεσης.

Κλείνει με πλεόνασμα ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Καλά νέα για την πορεία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ανακοίνωσε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης, εκφράζοντας ωστόσο και τον προβληματισμό του για μια δομική λύση του ζητήματος. Ο λογαριασμός θα κλείσει με πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς, ωστόσο ο κ. Γιαρέντης σημείωσε ότι για να καλυφθεί η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ είναι απαραίτητος ο δομικός μετασχηματισμός του Ειδικού Λογαριασμού, επισημαίνοντας ότι τα αυξημένα έσοδα από τις εκπομπές ρύπων καλύπτουν μόνο μέρος των αναγκών από πλευράς εσόδων του Ταμείου και δεν αποτελούν μόνιμη λύση. 

Κοντά σε συμφωνία για τη «Θεά Αρτεμις»

Εξελίξεις αναμένονται εντός των ημερών στη «Θεά Αρτεμις», την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που η Attica Bank ίδρυσε το 2016. Η εταιρεία αναμένεται να αλλάξει χέρια και να περάσει σε νέο επενδυτή, καθώς τόσο η τράπεζα που διαθέτει το 20% όσο και το fund της Aldridge που ελέγχει το 80%, πρόκειται να πωλήσουν τη συμμετοχή τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο αγοραστής είναι νέος επενδυτής που δεν έχει προηγούμενη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Πράσινο φως για το «μικρό Ελληνικό»

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες του Ηρακλείου της Κρήτης, μία έκταση 345 στρεμμάτων. Για την αξιοποίηση του ακινήτου, που έχει χαρακτηριστεί «μικρό Ελληνικό», το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει διαγωνισμό με καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών τις 15 Ιουλίου. Ενδιαφέρον εκδηλώνουν ήδη τόσο κατασκευαστικοί όμιλοι όσο και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, ξένα επενδυτικά κεφάλαια αλλά και Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη. Το δεύτερο βήμα για την ολοκλήρωση του project αναμένεται να είναι η χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνο. 

Εκδοση ομολόγου από την Costamare 

Την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την έκδοση ομολόγου ονομαστικής αξίας έως και 100 εκατομμύρια ευρώ περιμένει η ελληνική ναυτιλιακή Costamare, συμφερόντων της οικογενείας Κωνσταντακόπουλου, που είναι εισηγμένη  από το 2010 στη Γουόλ Στριτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα και εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσουν συναντήσεις της εταιρείας και παρουσιάσεις με τις αναδόχους τράπεζες προκειμένου να καθοριστούν η τιμολόγηση του ομολόγου και τα τελικά στάδια διαδικασίας. Η διάθεση αναμένεται να γίνει στα τέλη της άλλης εβδομάδας και η επιτυχής της ολοκλήρωση θα σημάνει την πρώτη φορά που μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή εκδίδει χρεόγραφα στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Σημειώνεται πως η Costamare ελέγχει στόλο 80 μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνάει το 1,3 δισ. δολάρια, ενώ η λογιστική της αξία τα 3 δισ. δολάρια. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή