Τα επόμενα βήματα για Ελληνικό

Τα επόμενα βήματα για Ελληνικό

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», κατόχου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, στη Lamda Development. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο ίδιος ο κ. Οδ. Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Οπως σημείωσε, η επένδυση πρόκειται να λάβει το πράσινο φως από το υπ. Οικονομικών τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Από εκεί και μετά, με βάση το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, εντός του Ιουλίου, σχεδόν αμέσως μετά τη μεταβίβαση του ακινήτου, η Lamda πρόκειται να υπογράψει συμβάσεις για μέχρι και 500 επιμέρους έργα εντός του ακινήτου, ενώ οι άδειες για τις πρώτες δύο αναπτύξεις κτιρίων, αναμένεται να εκδοθούν το φθινόπωρο. Η παραλιακή ζώνη της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμβληματικής επένδυσης, η οποία πρόκειται να αγγίξει σε ύψος τα 8 δισ. ευρώ, ενώ θα «τρέχει» μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

Ξεκινάει η παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει να σχεδιάσει το μοντέλο αξιοποίησης του αεροδρομίου Καλαμάτας, όπως ανέφερε, χθες, στο Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, Γρηγόρης Δημητριάδης. Εκτιμάται ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου σε ιδιώτη επενδυτή θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα 1-1,5 έτους, με την ΕΕΣΥΠ να δρομολογεί  την αξιοποίηση ενός χαρτοφυλακίου συνολικά 23 αεροδρομίων, που έχουν παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ

Νέο ρεκόρ καθαρής ενέργειας κατέγραψε η χώρα μας την Κυριακή 9 Μαΐου, με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 63% της συνολικής ζήτησης (65,9 GWh/104,1 GWh). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, από την ενέργεια που καταναλώθηκε εκείνη την ημέρα, ο άνεμος «πρωταγωνίστησε» με 43%, ο ήλιος συνεισέφερε 17% και οι λοιπές ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, βιoαέριο-βιομάζα, ΣΗΘΥΑ) το υπολειπόμενο 3%. Η νέα ιστορική επίδοση της χώρας κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ της 14ης Σεπτεμβρίου 2020 κατά 12 μονάδες. 

Μεγάλη η ζήτηση για ιστιοπλοϊκά

Πολύ υψηλή είναι η ζήτηση των ξένων τουριστών για διακοπές στην Ελλάδα και ειδικά με ιστιοπλοϊκό, όπως αναφέρει αφιέρωμα του Bloomberg. To ενδιαφέρον για τη χώρα μας όπως τονίζει είναι τόσο ισχυρό που η Prior, ένα κλειστό ταξιδιωτικό κλαμπ, έσπευσε να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα. Ο Τζακ Εζον, ιδρυτής του πρακτορείου πολυτελών διακοπών Embark Beyond, σημειώνει πως το ενδιαφέρον για διακοπές με ιστιοπλοϊκό στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Μετά την ανακοίνωση τον Απρίλιο για το «άνοιγμα» του τουρισμού, μέσα σε μόλις 10 ημέρες ο ίδιος έκλεισε ναυλώσεις σε γιοτ ύψους 6 εκατ. δολαρίων. Σχεδόν το 28% πελατών του φέτος το καλοκαίρι κατευθύνεται προς την Ελλάδα. 

Κρίσιμο τετ α τετ για την πορεία της ΔΕΗ

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι στραμμένα τα μάτια της αγοράς ηλεκτρισμού. Τα αποτελέσματα της συνάντησης αναμένει με αγωνία η ΔΕΗ αλλά και οι ιδιώτες παραγωγοί, καθώς θα συζητηθούν κρίσιμα θέματα όπως η πορεία της έρευνας που έχει εκκινήσει η Επιτροπή για πιθανή καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά και φυσικά ο φάκελος για το μονοπώλιο στον λιγνίτη αλλά και οι μηχανισμοί επάρκειας ισχύος (CRM) και στρατηγικής εφεδρείας. Η Κομισιόν φέρεται να έχει σηκώσει «κόκκινη» κάρτα και στους δύο. Από την έγκριση του πρώτου μηχανισμού θα κριθεί εάν θα προχωρήσουν οι επενδύσεις σε ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου και από τον δεύτερο εάν η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί για τις λιγνιτικές μονάδες που βγάζει από το σύστημα. Ο κ. Σκρέκας αναζητάει λύση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος και το σύστημα να ξεμείνει από νέα ευέλικτη ισχύ και η ΔΕΗ χωρίς αποζημιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή