«Τρύπα» 71 εκατ. ευρώ στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie

«Τρύπα» 71 εκατ. ευρώ στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή προσλαμβάνει το σίριαλ της εξυγίανσης της Folli Follie ύστερα από απόφαση διεθνούς διαιτησίας. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των ασημικών της πολύπαθης Folli Follie περιλαμβάνονταν και 804.726 μετοχές της ελβετικής εταιρείας DUFRY. Η αξία των μετοχών αυτών είχε αποτιμηθεί σε 71 εκατ. ευρώ (την Παρασκευή το απόγευμα άξιζαν πάντως με βάση την τιμή τους στο ελβετικό χρηματιστήριο 39,5 εκατομμύρια ευρώ) και με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης επρόκειτο να μεταβιβαστούν στη νεοσυσταθείσα OpsCo ως προίκα για να εξοφλήσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση από το fund ARENA, να πληρώσει τις αμοιβές συμβούλων εξυγίανσης αλλά και για κεφάλαιο κίνησης της νέας εταιρείας που θα συνέχιζε την εμπορική δραστηριότητα της Folli Follie. Ωστόσο, το διαιτητικό δικαστήριο που συγκλήθηκε και συζήτησε την υπόθεση στις ΗΠΑ, απέρριψε την αίτηση της Folli Follie για την αποδέσμευση και απόδοση των μετοχών, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μια «τρύπα» στο προς επικύρωση σχέδιο εξυγίανσης ύψους 71 εκατ. ευρώ κατά τους προτείνοντες και 39,5 εκατ. κατά το ελβετικό χρηματιστήριο.

Ο όμιλος Ideal

επεκτείνεται στους κλάδους της συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της παραγωγής ανθρακούχων αναψυκτικών. Για τον σκοπό αυτό, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, πρόκειται να ενσωματώσει τις εταιρείες Astir Vitogiannis και Three Cents στο χαρτοφυλάκιό του. Τα δύο σχήματα αποτελούν επενδύσεις του Virtus South European Fund (VSEF), του επενδυτικού οχήματος, το οποίο διαχειρίζεται η Virtus International Partners με επικεφαλής τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου. «Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας σημαντικός όμιλος με διευρυμένες δραστηριότητες και προοπτικές», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ideal Παναγιώτης Βασιλειάδης. «Ο πρώτος κύκλος επένδυσής μας σε δυναμικές εταιρείες με αναπτυξιακή προοπτική ολοκληρώνεται με την ενσωμάτωση των Astir-Vitogiannis και Three Cents στον όμιλο Ideal», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, το VSEF θα ελέγχει με 47,78% την Ideal, με αποτέλεσμα να υποχρεούται σε υποβολή δημόσιας πρότασης.

Συμφωνία fund Ellington με Αττικής

Το fund Ellington απέκτησε το 20% των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης «Θεά Αρτεμις» από την Τράπεζα Αττικής. Το Ellington κατείχε ήδη το 31% των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης «Θεά Αρτεμις», από τις αρχές του 2020. Μετά τη συμφωνία, ελέγχει πλέον το 51% των μετοχών της και του επανατιτλοποιημένου δανειακού χαρτοφυλακίου. Παράλληλα, η διοίκηση της Αττικής ανακοίνωσε και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού. Και οι δύο αυτές κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του προγράμματος εξυγίανσης της τράπεζας. Σε λίγους μήνες, θα ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με την έκδοση δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του Δημοσίου έναντι ομολόγων ή μετρητών και στη συνέχεια νέα ΑΜΚ ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Εγκαταλείπουν το Λονδίνο

Ολο και περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών τραπεζών εγκαταλείπουν το Λονδίνο και μετακομίζουν σε χρηματοοικονομικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Morgan Stanley, Barclays και Goldman Sachs συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που μετακινούν τα senior στελέχη τους, σύμφωνα με το Reuters, καθώς οι εποπτικοί φορείς της Ευρώπης ωθούν τις τράπεζες να ενισχύσουν προσωπικό των γραφείων τους στην Ε.Ε. και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αίρονται. Η Morgan Stanley για παράδειγμα, έως τα τέλη του 2021, θα προσθέσει 50 στελέχη στο γραφείο της στο Παρίσι όπου ήδη εργάζονται, ενώ σχεδιάζει να τα διπλασιάσει έως το 2024 μέσω ενός συνδυασμού μετεγκαταστάσεων και νέων προσλήψεων. Στελέχη των Barclays και Goldman Sachs έχουν ήδη μετακομίσει στο Μιλάνο. Η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μετά το Brexit έχει ενισχύσει αυτές τις κινήσεις. Στην έξοδο αυτή των τραπεζιτών σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής, καθώς η εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας επέτρεψε σε ορισμένους τραπεζίτες να εγκαταλείψουν το Λονδίνο για πιο ζεστά ηπειρωτικά κλίματα, έτσι πολλοί από αυτούς εξετάζουν τώρα τη «μετακόμιση» αυτή να γίνει μόνιμη.

«Ξεκλειδώνει» η ενίσχυση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ

Το πράσινο φως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εκκρεμεί προκειμένου να ξεκινήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aegean, που είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ. Η άντληση κεφαλαίων, η οποία θα έχει τη στήριξη των βασικών μετόχων, δηλαδή του ομίλου Βασιλάκη, των Π. και Θ. Λασκαρίδη και του Αχ. Κωνσταντακόπουλου, όπως και των μελών του διοικητικού συμβουλίου Αναστ. Δαυίδ και Χρ. Ιωάννου, θα οδηγήσει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της αεροπορικής με 120 εκατ. ευρώ. Η ΑΜΚ πραγματοποιείται με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίζεται σε 3,20 ευρώ. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, πριν από περίπου ένα μήνα, η ενίσχυση με 120 εκατ. ευρώ αποτρέπει το ενδεχόμενο ο αερομεταφορέας να έχει ανάγκη από περαιτέρω στήριξη, τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή