Πληθαίνουν οι νέες επενδύσεις

Πληθαίνουν οι νέες επενδύσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται και πληθύνονται οι νέες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας φαρμακευτικής κάνναβης. Συγκεκριμένα, στο καθεστώς ενίσχυσης του νόμου 4399/2016 εντάχθηκε, πρόσφατα, το επενδυτικό σχέδιο ύψους 4,3 εκατ. ευρώ της εταιρείας Canna Global Path με αντικείμενο την ίδρυση νέας μονάδας μεταποίησης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη Θήβα. Επίσης, η εταιρεία Agromedicann έλαβε πενταετούς διάρκειας έγκριση εγκατάστασης σε έκταση 34 στρεμμάτων στη Λάρισα. Ευρύτερα, ο τομέας στην Ελλάδα προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Enterprise Greece, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Duane Morris και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη συμμετείχαν εκπρόσωποι 120 αμερικανικών επιχειρήσεων. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις έχει ισχυροποιηθεί λόγω και του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπει την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης όλων των μορφών.

Σε εκκρεμότητα 4.130 αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Καθυστέρηση υπάρχει στις πληρωμές των δικαιούχων κληρονόμων, για 4.130 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, καθώς σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η εξέταση των αιτήσεών τους για τα αναδρομικά από τα τοπικά υποκαταστήματα του Ταμείου. Πρόκειται για πολύπλοκες περιπτώσεις και εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων, οι τελικοί δικαιούχοι θα πληρωθούν πιθανότατα στις 16 Ιουνίου. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι σε επικοινωνία με τους αιτούντες κληρονόμους για την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Ψηφιακά μαθήματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Ψηφιακά μαθήματα, με σκοπό να βοηθήσει τις ενδιαφερόμενες, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν για να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων της, προσφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. To πρώτο μιας σειράς σύντομων και χρήσιμων ψηφιακών μαθημάτων είναι διαθέσιμο στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της τράπεζας. Πρόκειται για έναν περιεκτικό online οδηγό από την ΕΑΤ, στο πλαίσιο του συμβουλευτικού της ρόλου. 

Ξύπνησαν οι αντιθέσεις στο λιανεμπόριο

Μετά την άρση των περιορισμών εμφανίστηκαν και οι γνωστές, προ κορωνοϊού, αντιθέσεις μεταξύ των «μικρών» και των «μεγάλων» στο λιανεμπόριο. Δύο εμπορικοί σύλλογοι, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εξέδωσαν χθες ανακοινώσεις με τις οποίες καλούν τα μέλη τους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους αύριο Κυριακή, 23 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι έτσι κι αλλιώς η υπουργική απόφαση προβλέπει προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων. Ο μεν Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, αλλά ούτε σύμφωνη γνώμη του εμπορικού κόσμου για την απόφαση περί λειτουργίας των καταστημάτων αύριο, ο δε Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά επισημαίνει ότι είναι αντίθετος σε κάθε σχέδιο πλήρους απελευθέρωσης της κυριακάτικης αργίας. 

Πόλος έλξης η αγορά ακινήτων

Το ενδιαφέρον των ξένων ομίλων παροχής υπηρεσιών ακινήτων για την ελληνική αγορά κατοικίας παραμένει ιδιαίτερα έντονο, λόγω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων από ξένους αγοραστές τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες, επισημοποιήθηκε μια σημαντική συνεργασία, με την είσοδο της Berkshire Hathaway HomeServices στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μεσιτικούς ομίλους διεθνώς, καθώς διαθέτει 1.500 γραφεία, που απασχολούν 50.000 επαγγελματίες μεσίτες σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με τον κύκλο εργασιών (με βάση τον όγκο των πωλήσεων ακινήτων) να ξεπερνά τα 115 δισ. ευρώ. Η Berkshire Hathaway τοποθετείται στην Ελλάδα μέσω της συνεργασίας της με την ENEA Real Estate, η οποία θα αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικτύου του ομίλου. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα προστεθεί κι ένα νέο γραφείο με 18 συμβούλους ακινήτων, για την ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής και τουριστικούς προορισμούς της χώρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή