Ανάπτυξη άνω του 4,5% προβλέπει η Alpha

Ανάπτυξη άνω του 4,5% προβλέπει η Alpha

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότατα πάνω από 4,5% προβλέπει τώρα η Αlpha Bank ότι θα κυμανθεί η ανάπτυξη φέτος, μετά το καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, που υποχώρησε μόνο κατά 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της περασμένης Παρασκευής. Στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο της, εκτιμά πως η άνοδος του ΑΕΠ τα ερχόμενα τρίμηνα θα είναι ισχυρή και θα επιταχυνθεί περαιτέρω το 2022, έτσι ώστε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας επίπεδα ταχύτερα από το αναμενόμενο. Σημειώνει ότι από το δεύτερο τρίμηνο αναμένονται ισχυρές επιδράσεις βάσης στον τουρισμό και στην κατανάλωση, ενώ θα συμβάλει η επέκταση του εμβολιασμού εδώ και στο εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, υποστηρίζει ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για μετάβαση σε υψηλότερη τροχιά ανάπτυξης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν χάρη στην παγκόσμια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, στη νέα φιλοαναπτυξιακή φορολογική πολιτική, στις τεχνολογικές αλλαγές, στην υψηλή ρευστότητα και, φυσικά, στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Υποβάθμιση από τη Fitch της Ελλάκτωρ σε «Β» από «Β+»

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ σε «B» από «Β+» πριν, και με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε η Fitch. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης αντικατοπτρίζει τη συνεχή διαρροή κεφαλαίων, προκειμένου να υποστηριχθούν οι επαναλαμβανόμενες ζημίες θυγατρικών εταιρειών και κυρίως της Ακτωρ ΑΤΕ. Κατά τη Fitch, η απομόχλευση της Ελλάκτωρ ενδέχεται να συνεχιστεί περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο, η συμπαγής ρευστότητα του ομίλου και η απουσία επειγουσών αναγκών αναχρηματοδότησης αποτελούν θετικούς παράγοντες για την πιστοληπτική αξιολόγηση του ομίλου.

Οι προθεσμίες στην «Εργάνη» για τις αναστολές του Ιουνίου

Εως την Παρασκευή 11/6/2021 το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα είναι διαθέσιμο για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Ιούνιο. Εντός της ανωτέρω προθεσμίας δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1/6/2021 έως και 11/6/2021. Από 12/6/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μην έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το χρονικό διάστημα από 1/6/2021 έως και 11/6/2021.

Aυξάνονται οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων

Η θετική τάση στις κρατήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών συνεχίζεται, όπως επισημαίνει η Bank of America, με σημαντική βελτίωση τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη διεθνή αγορά. Οι πωλήσεις εντός της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 9% την τελευταία εβδομάδα και στο -59% των επιπέδων του 2019 (έναντι -68% μία εβδομάδα νωρίτερα), που είναι η υψηλότερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2020. Οι διεθνείς πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4% στο -80% (έναντι -84% την προηγούμενη εβδομάδα) και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. Η βελτίωση των πωλήσεων σε ολόκληρο το σύστημα για πτήσεις στην Ευρώπη φτάνει πλέον το -74% των επιπέδων του 2019 (έναντι -80% μία εβδομάδα νωρίτερα).

ΕΚΤ: αγόρασε ελληνικά ομόλογα 25,7 δισ. ευρώ

Ελληνικά ομόλογα ύψους 25,68 δισ. ευρώ έχει αγοράσει συνολικά η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP από τον Μάρτιο του 2020 έως και τα τέλη Μαΐου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες. Σημειώνεται ότι το ίδιο διάστημα ο ΟΔΔΗΧ έχει εκδώσει ελληνικά ομόλογα ύψους 18,5 δισ. ευρώ. Στο τελευταίο δίμηνο οι αγορές της ΕΚΤ ήταν πάντως αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο και διαμορφώθηκαν στα 3,744 δισ. ευρώ έναντι 2,986 δισ. ευρώ το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, και ήταν οι υψηλότερες από το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου 2020, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 5,256 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το συνολικό μέγεθος του PEPP, οι αγορές έχουν διαμορφωθεί πλέον στο 1,1 τρισ. ευρώ, με περίπου 750 δισ. ευρώ να απομένουν για την πλήρη εξάντληση του φακέλου του 1,85 τρισ. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η ΕΚΤ υλοποίησε τη δέσμευσή της «για σημαντικά υψηλότερες αγορές ομολόγων» το τρέχον τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή