Ο ΔΗΚΤΗΣ

Ερχονται Αθήνα οι επικεφαλής της ΕΤΕπ

Ερχονται Αθήνα οι επικεφαλής της ΕΤΕπ

Με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ (φωτ.), στο Λουξεμβούργο, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σήμερα θα συμμετάσχει στο Eurogroup και αύριο στο Ecofin. «Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση την τελευταία δεκαετία και η οικονομία της μπορεί να σημειώσει ξανά ισχυρή ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος προανήγγειλε ότι «το Eurogroup θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της», ως αποτέλεσμα της θετικής 10ης αξιολόγησης. Από την ΕΤΕπ ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Χόγερ και ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, θα πραγματοποιήσουν διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να παρουσιάσουν νέα σημαντική χρηματοδότηση για επιχειρηματικές επενδύσεις και αναβάθμιση ενεργειακών υποδομών.

Τον Ιούλιο η απόφαση για ειδικό εντολοδόχο

Το… «παρών» έδωσαν χθες διά των δικηγόρων τους οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατά τη συζήτηση στο δικαστήριο του αιτήματος της διοίκησης της Folli Follie για ορισμό ειδικού εντολοδόχου. Οι δύο μέτοχοι της εταιρείας, με 38,5%, ζήτησαν να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης για το φθινόπωρο, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ως εκ τούτου, η εκδίκαση προχώρησε, με την απόφαση να αναμένεται τον Ιούλιο. Η ανάγκη για τοποθέτηση ειδικού εντολοδόχου προέκυψε λόγω της μετοχικής κωλυσιεργίας, δηλαδή της καταψήφισης από τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο της συμφωνίας εξυγίανσης.

Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών

Επειτα από σχεδόν 20 μέρες που έχει ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, χθες αναρτήθηκαν και στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) οι βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών  για πάνω από 1,1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους, αγρότες, αλλά και εργάτες γης που αμείβονται με εργόσημο. Οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για φορολογική χρήση και βρίσκονται στον ατομικό λογαριασμό των ανωτέρω ασφαλισμένων.

Από 28 Ιουνίου ο νέος τραπεζικός δείκτης

Στα τέλη του μήνα και συγκεκριμένα στις 28 Ιουνίου ξεκινάει ο νέος τραπεζικός δείκτης στην αγορά παραγώγων του Χ.Α. Οπως είχε τονίσει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, το ισχυρό ενδιαφέρον που παρατηρείται από επενδυτές στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, και στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του Χ.Α. να «κεφαλαιοποιηθούν» οι τρέχουσες επενδυτικές τάσεις και να ενισχυθεί η συναλλακτική δραστηριότητα, είχε αποφασιστεί να δημιουργηθούν νέα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του δείκτη FTSE/X.A. Τράπεζες – ΔΤΡ, εντός του α΄ εξαμήνου. Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αλλάζει σελίδα και επιταχύνει τη μείωση του βάρους των NPEs, αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στο ραντάρ των διεθνών χαρτοφυλακίων.

Επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Αλλο 1,6 δισ. ευρώ εξασφάλισε η Ελλάδα από το πρόγραμμα React-EU της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να στηρίξει 272.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της επιδότησης των τόκων υφιστάμενων δανείων και της στήριξης του Ταμείου Εγγυοδοσίας για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Οπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνολικά εγκρίθηκαν πρόσθετα κονδύλια 2 δισ. ευρώ για πέντε χώρες, εκ των οποίων η Ελλάδα παίρνει τη μερίδα του λέοντος, 1,6 δισ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτόν τροποποιήθηκαν επιχειρησιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Στην Ελλάδα, οι αλλαγές έγιναν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Οι άλλες τέσσερις χώρες που εξασφάλισαν επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σλοβακία και η Γαλλία.