30,5 τρισ. δολ. τα μέτρα στήριξης

30,5 τρισ. δολ. τα μέτρα στήριξης

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς τους τελευταίους 15 μήνες και λόγω της πανδημίας αγγίζουν πλέον τα 30,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ίσο με το άθροισμα του ΑΕΠ της Κίνας και της Ευρώπης, όπως παρατηρεί η Bank of America. Αυτή η άνευ προηγουμένου στήριξη, εκτός του ότι έχει βοηθήσει τις οικονομίες στην αντιμετώπιση του σοκ που προκάλεσε η COVID-19, έχει οδηγήσει σε «επικές» αποδόσεις στις αγορές assets, όπως οι μετοχές και τα εμπορεύματα, που σε ετήσια βάση ξεπερνούν κατά πολύ κάθε ετήσια απόδοση σε αυτές τις κατηγορίες επενδύσεων που έχει σημειωθεί, σε μέσο όρο, τα τελευταία 100 χρόνια. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν assets αξίας 0,9 δισ. δολαρίων κάθε… ώρα το τελευταίο 15μηνο, ενώ η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων διεθνώς έχει ενισχυθεί κατά 54 τρισ. δολάρια.

Προς εκτίμηση η αξία του ακινήτου της Πυρκάλ

Στις εταιρείες Proprius και Pepper Hellas ανατέθηκε το έργο της εκτίμησης της αγοραίας αξίας του ακινήτου της Πυρκάλ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Τμήμα της έκτασης 157 στρεμμάτων πρόκειται να φιλοξενήσει εννέα υπουργεία, που βρίσκονται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, βάσει του σχεδιασμού για δημιουργία διοικητικού-κυβερνητικού πάρκου. Το έργο της εκτίμησης της αξίας του ακινήτου, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε περίπου έναν μήνα, εντάσσεται στις διαδικασίες ωρίμανσης της επένδυσης, ύψους 250 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το διάστημα 2025-2026.

Τα διδάγματα από το παρελθόν

Mέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,3% την προσεχή πενταετία προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ η σωρευτική αύξηση θα φτάσει το 23,5%, όπως διαπιστώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της. Επισημαίνει ότι η τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε παρόμοια σωρευτική μεγέθυνση ήταν στα μέσα της 10ετίας του 2000. Οι αναλυτές θυμίζουν ότι τότε συνοδεύτηκε από ανισορροπίες και την κρίση χρέους, και υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα από το παρελθόν.

Εγκαίνια της επέκτασης του River West

Οι τελευταίες «πινελιές» μπαίνουν αυτήν την περίοδο στην επέκταση του εμπορικού κέντρου River West, που ανήκει στην Noval Properties ΑΕΕΑΠ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η επέκταση έχει κατασκευαστεί σε όμορο οικόπεδο, όπισθεν του σημερινού κέντρου και ακολουθεί την δημοφιλή λογική του εμπορικού πάρκου, καθώς θα φιλοξενεί νέες αλυσίδες σε μεγάλες επιφάνειες καταστημάτων, με ανοιχτούς χώρους για το κοινό. Η νέα επένδυση, ύψους της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει νέους χώρους 25.000 τ.μ. και εκτιμάται ότι θα φέρει την επωνυμία River West Open. Μεταξύ των αλυσίδων που αναμένεται να φιλοξενηθούν περιλαμβάνεται η αλυσίδα παιχνιδιών Moustakas Toys, που θα μετακινηθεί από το υφιστάμενο κατάστημα που μισθώνει στο River West, η αλυσίδα αθλητικών ειδών Decathlon, όπως επίσης και αλυσίδα σουπερμάρκετ.

Νέα, διπλή έξοδος της Ε.Ε. στις αγορές 

Για νέα, πιθανώς διπλή, έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της έκδοσης χρέους για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά την ισχυρή προσφορά-ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ που καταγράφηκε κατά την πρώτη έκδοση των ομολόγων του Ταμείου πριν από περίπου δύο εβδομάδες, διάρκειας 10 ετών, από την οποία αντλήθηκαν 20 δισ. ευρώ, η Ε.Ε. προχωρεί, όπως και έχει ανακοινώσει, με το πρόγραμμά της, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά τρεις εκδόσεις μεταξύ του Ιουνίου και του Ιουλίου. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η νέα έξοδος θα αφορά την παράλληλη έκδοση 5ετών και 30ετών ομολόγων, με το περιβάλλον να παραμένει ευνοϊκό και την επενδυτική ζήτηση ισχυρή, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκδόσεις της Ισπανίας (10ετία), της Ιταλίας (8ετία) και της Σλοβενίας (10ετία). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε σειρά εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, από τώρα έως το 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή