Βλέπει πιθανότητες αναβάθμισης η S&P

Βλέπει πιθανότητες αναβάθμισης η S&P

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει πιθανότητες αναβάθμισης τους επόμενους 12-18 μήνες, καθώς οι προοπτικές της είναι θετικές, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν σταθερές προοπτικές, με εξαίρεση την Ισπανία (αρνητικές), όπως επισημαίνει η S&P σε έκθεση για την πορεία των αξιολογήσεων το 2021. Ο οίκος διατηρεί προς το παρόν την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,9% στην Ελλάδα φέτος (και 5,8% το 2022), ενώ εάν η ανάκαμψη αποδειχθεί ταχύτερη και ισχυρότερη των άλλων χωρών, τότε θα αναβαθμίσει την αξιολόγησή του, η οποία σήμερα διαμορφώνεται δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η σημαντική βελτίωση της πορείας του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με την ισχυρή μείωση των NPEs, αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αποτελεί επίσης λόγο για να «ανεβάσει» η S&P τη βαθμολογία της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνεται. Αξίζει να σημειώσουμε πως η S&P αναμένεται να δημοσιεύσει τον Οκτώβριο τη δεύτερη αξιολόγησή της για την Ελλάδα φέτος.

Η Prodea επιστρέφει 74 εκατ. ευρώ στους μετόχους

Καλοκαιρινός «μποναμάς» για τους μετόχους της Prodea, οι οποίοι ενέκριναν χθες τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 74 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό θα επιστραφεί στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αρις Καρυτινός, η επικείμενη έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, μαζί με τα έσοδα από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2023. Αρα, τα πρόσθετα αυτά κεφάλαια είναι προτιμότερο να επιστραφούν στους μετόχους. 

Ψηφιακή πλατφόρμα για φοιτητικές κατοικίες

Πρωτοβουλία για την αποφυγή φαινομένων εκμετάλλευσης από επιτηδείους σε ενδιαφερόμενους μισθωτές φοιτητικής στέγης, αλλά και για την απορρόφηση κενών κατοικιών, ανέλαβε χθες η ΠΟΜΙΔΑ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προτείνει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής κατοικίας. Στην πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες κατοικιών διαθέσιμων για εκμίσθωση σε φοιτητές θα δηλώνουν εγκαίρως τις προσφερόμενες κατοικίες τους, ώστε να εξυπηρετούνται  οι φοιτητές, αλλά και οι εκμισθωτές.

Εμπόδια για ΤΙΤΑΝ στην Αίγυπτο

Πλήγμα στη δραστηριότητα του ομίλου ΤΙΤΑΝ στην αγορά της Αιγύπτου φέρνει επικείμενη απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού της χώρας, βάσει της οποίας όλοι οι παραγωγοί τσιμέντου θα υποχρεωθούν σε μείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 10,69% για το προσεχές δωδεκάμηνο. Ανάλογα δε με την ηλικία της κάθε μονάδας, προβλέπεται και πρόσθετη μείωση κατά 2,81%. Πρόκειται για μια πρόταση που έγινε από 23 τοπικούς παραγωγούς τσιμέντου, προκειμένου να περιοριστεί το χρόνιο πρόβλημα υπερπροσφοράς τσιμέντου στην αγορά, μετά την ανάπτυξη νέων μονάδων τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ξένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα είχαν αντιδράσει, διότι θα υποχρεωθούν σε μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς η πλειονότητα των παλαιότερων παραγωγικών μονάδων είναι ξένες επενδύσεις από τη δεκαετία του 1990. 

«Ναι» στην ενδυνάμωση της ΡΑΕ από Σκρέκα

Με τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίξει την ενδυνάμωση του ρόλου της ΡΑΕ αποχώρησαν από το γραφείο του υπουργού Κώστα Σκρέκα τα μέλη της ολομέλειας της ΡΑΕ. Στη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό ο πρόεδρος Αθανάσιος Δαγούμας και τα υπόλοιπα μέλη της ολομέλειας τέθηκαν κυρίως θέματα που συνδέονται με τη λειτουργικότητα της αρμόδιας Αρχής, με αιχμή τις ελλείψεις προσωπικού αλλά και το μισθολογικό, καθώς στις χαμηλές αμοιβές αποδίδεται η συνεχιζόμενη διαρροή εξειδικευμένων στελεχών σε εταιρείες του ενεργειακού κλάδου. «Είμαι ικανοποιημένος με τον τρόπο λειτουργίας της ΡΑΕ και θα στηρίξω την ενδυνάμωση του ρόλου της με έμψυχο υλικό αλλά και άλλα τεχνικά εργαλεία», τονίζει στην «Κ» ο υπουργός, δήλωση που έχει τη σημασία της καθώς διατυπώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημόσια επίθεση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή