Η πρόβλεψη και οι στόχοι

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αντίκτυπο της νέας μετάλλαξης «Δέλτα» στην οικονομία ενσωματώνει η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 3,6% στην Ελλάδα φέτος, η οποία είναι η πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τις προβλέψεις τόσο των θεσμών όσο και των τραπεζών και των διεθνών οίκων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτές. Οπως τόνισε, δεν αναμένεται ο στόχος του 3,6% να αναθεωρηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, δεδομένων των πολλών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν και επίσημα στοιχεία από τη ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο και δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο υπουργός, υπάρχουν ενδείξεις για ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, ενώ στόχος παραμένει η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Δεν «αγγίζει» την ΤΙΤΑΝ η ρύθμιση στην Αίγυπτο

Δεν προβλέπει κάποια αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα της Αιγύπτου ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, μετά την πρόσφατη απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού της χώρας να θέσει χαμηλότερα όρια στην παραγωγή τσιμέντου, από εκείνα για τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί οι παραγωγοί τσιμέντου. Οπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη της εισηγμένης, ήδη η ΤΙΤΑΝ παρήγαγε ποσότητες τσιμέντου κάτω από τα ζητούμενα όρια. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό η επιχειρούμενη ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος υπερπροσφοράς στην τοπική αγορά να έχει θετικές επιπτώσεις σε επίπεδο τιμών. 

Εσοδα από μερίσματα τα δύο επόμενα τρίμηνα

Δεν είχε έσοδα από μερίσματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Ο λόγος; Το πρώτο και το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης λαμβάνει χώρα περιορισμένος αριθμός γενικών συνελεύσεων κατά τις οποίες αποφασίζεται η διανομή μερισμάτων και οριστικοποιείται το δικαίωμα των μετόχων να τα εισπράξουν. Ως εκ τούτου, η ΕΕΣΥΠ αναμένει σημαντικά έσοδα από μερίσματα τα δύο επόμενα τρίμηνα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, η εταιρεία εισέπραξε 2,2 εκατ. ευρώ από μέρισμα της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Λύθηκε το πρόβλημα με τις βεβαιώσεις

Λύθηκε όπως φαίνεται το τεχνικό πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας σε σχέση με την ανάρτηση βεβαιώσεων για φορολογική χρήση εργαζομένων που είχαν τεθεί σε ειδικά καθεστώτα και πλέον αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ οι βεβαιώσεις για τις αποζημιώσεις εργαζομένων για το έτος 2020. Οι βεβαιώσεις αυτές αφορούν –μεταξύ άλλων–εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή το περασμένο έτος, εργαζομένους ενταγμένους στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού έπειτα από μονομερή υπεύθυνη δήλωση (εργαζόμενοι τουρισμού, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών).

Στο 17% η ανεργία τον Απρίλιο

Σταθερά ανοδική είναι τους τελευταίους μήνες  η πορεία του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας, παράλληλα με τη σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας, καθώς η αγορά εργασίας αλλά και οι μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας εξακολουθούν να επηρεάζονται από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ετσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο η ανεργία σκαρφάλωσε στο 17%, σημαντικά αυξημένη έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 15,9% τον Απρίλιο του 2020 αλλά και του διορθωμένου προς τα άνω 16,8% τον Μάρτιο του 2021. Σημαντική, κατά 4%, ήταν η μείωση των απασχολουμένων μέσα σε έναν χρόνο, καθώς τον περασμένο Απρίλιο ανήλθαν  σε 3.714.575 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 154.202 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020. Σε σχέση βέβαια με τον Μάρτιο, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά  38.683 άτομα (+1,1%). Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2021 αυξήθηκαν κατά 3% ή 21.990 άτομα και οι άνεργοι, που συνολικά εκτιμώνται σε  762.553 άτομα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή