Η μικρή αλλαγή της τελευταίας στιγμής

Η μικρή αλλαγή της τελευταίας στιγμής

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή αλλαγή στην εφαρμοστική απόφαση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης έγινε την τελευταία στιγμή, έπειτα από γερμανική κυρίως παρέμβαση, αλλά η ουσία της δεν είναι αυτή που θέλησε να εμφανίσει χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι δήθεν είναι αποτέλεσμα ανησυχίας για τη δυνατότητα να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου. Αντίθετα, το ζητούμενο ήταν να υπάρξουν περισσότερες διασφαλίσεις ότι τα δάνεια θα επιστραφούν και δεν θα επιδεινωθεί η δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, την Τρίτη θα εγκριθεί από το Ecofin το σχέδιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, που αναμένεται εντός του Ιουλίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Οικονομικών της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τον κάλεσε «να κάνει τέσσερις μέρες υπομονή και η ίδια η ζωή θα του δώσει την απάντηση».

Πράσινο φως για δύο αυξήσεις κεφαλαίου

Συνολικά κεφάλαια 375 εκατ. ευρώ επιδιώκουν να αντλήσουν τις επόμενες ημέρες η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και η Premia Properties. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για το πράσινο ομόλογο της Prodea, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, αλλά και το αντίστοιχο δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Premia μέχρι του ποσού των 75 εκατ. ευρώ. Η Prodea σχεδιάζει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία. Αντίστοιχα, η Premia επιδιώκει την ενίσχυση της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε 300 εκατ. ευρώ εντός του προσεχούς 12μήνου.

Προς δημοπράτηση 30 ψηφιακά έργα

Νέα ψηφιακά έργα πρόκειται να δημοπρατήσει προσεχώς η Κοινωνία της Πληροφορίας, όπως ανέφερε, σε πρόσφατο συνέδριο, ο γενικός διευθυντής έργων της εταιρείας Δημήτρης Γιάντσης. Μέχρι τον Οκτώβριο πρόκειται να δημοπρατήσει 30 έργα Δημοσίου συνολικού προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση σχεδόν 40 έργων ICT από το Ταμείο Ανάκαμψης, της τάξεως των 2,1 δισ. ευρώ. Η Κοινωνία της Πληροφορίας διαχειρίζεται 172 συμβάσεις δημοσίων έργων 2,3 δισ. ευρώ.

Ασκηση αντιπροεδρίας από την ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναλαμβάνει για πρώτη φορά την αντιπροεδρία του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, μετά την ομόφωνη εκλογή της Ελληνικής Τελωνειακής Υπηρεσίας ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής περιφέρειας για την περίοδο 1.7.2021 – 30.6.2023. Η άσκηση της αντιπροεδρίας αναδεικνύει, όπως επισημαίνουν από την ΑΑΔΕ, την ενεργή παρουσία και τη συμβολή της τελωνειακής διοίκησης της χώρας μας στο διεθνές τελωνειακό περιβάλλον, καθώς και το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο της ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των ελληνικών τελωνείων. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΟΤ, ο οποίος εκπροσωπεί 183 τελωνειακές διοικήσεις ανά τον κόσμο, που συνολικά διαχειρίζονται το 98% του παγκόσμιου εμπορίου. 

Τι πυροδότησε το ράλι της Alpha

Η αλλαγή στη μεθοδολογία για την κατάταξη στους δείκτες του MSCI και η εκτίμηση της JP Morgan ότι η μετοχή της Alpha Bank θα επιστρέψει στον βασικό δείκτη της MSCI των αναδυόμενων αγορών (από τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης όπου βρίσκεται σήμερα), καθώς και στον δείκτη FTSE αναδυόμενων αγορών, πυροδότησαν ισχυρό ράλι ανόδου στη μετοχή της συστημικής τράπεζας την Παρασκευή, η οποία έκλεισε στο 1,0860 ευρώ με κέρδη 10,14%, και με τον όγκο συναλλαγών (38 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται στο 77% του συνολικού όγκου της αγοράς. Οπως σημείωσε η JP Morgan, μετά την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ, το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank θα αυξηθεί από 1,546 δισ. μετοχές σε 2,346 δισ. μετοχές και η κεφαλαιοποίησή της αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%. Ετσι (και) λόγω αυξημένου μεγέθους, η ελληνική τράπεζα είναι πιθανό να αναβαθμιστεί από τους δύο οίκους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή