Το νέο ασφαλιστικό άμεσα στη Βουλή

Το νέο ασφαλιστικό άμεσα στη Βουλή

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει άμεσα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου παρουσίασε το τελικό σχέδιο στους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι μάλιστα φάνηκαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τεχνικά θέματα όπως ο τρόπος και η επιλογή της διοίκησης του νέου κεφαλαιοποιητικού ταμείου, οι επενδύσεις και πώς αυτές θα γίνονται κ.λπ. Οχι βέβαια ότι οι θεσμοί δεν επέμειναν και για το δημοσιονομικό σκέλος, με τον υφυπουργό να επισημαίνει ότι κατά τα πρώτα τουλάχιστον 10 χρόνια λειτουργίας του, το κόστος μετάβασης είναι διαχειρίσιμο και εξασφαλισμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 0,5% του ΑΕΠ που είχε θεσμοθετηθεί από τον προηγούμενο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μετά την κατάργηση της παροχής που έμεινε γνωστή ως «13η σύνταξη» και είχε ψηφίσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ελλειμμάτων που θα προκύψουν στο παλαιό επικουρικό.

17,5 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ  για την καθολική υπηρεσία

Ποσό ύψους 17,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί για το 2019 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία για την παροχή καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή την υποχρέωση για διανομή επιστολών και δεμάτων σε όλη την επικράτεια. Η εταιρεία έχει ήδη εισπράξει 15 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή έναντι του συνολικού κόστους καθολικής υπηρεσίας ύψους 32,5 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Στύλιου. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΤΑ παραμένουν φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028. 

Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων της MLS

Η Whitetip Investments ανέλαβε το δύσκολο έργο της οικονομικής αναδιάρθρωσης της MLS, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία. «Η Whitetip θα αξιολογήσει και θα συμβουλεύει την MLS στις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας, οι οποίες περιλαμβάνουν την αύξηση κεφαλαίου, την αναδιάρθρωση χρέους και τη χρηματοοικονομική αναδιοργάνωση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MLS Γ. Βακάρος. Σύμφωνα πάντως με όσα έχει αναφέρει ο CEO, σήμερα η MLS θα πρέπει να παραλάβει και το πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή για τα αποτελέσματα του 2019. 

Ανοιξαν οι προσφορές για την Εγνατία Οδό

Αισιόδοξοι δηλώνουν οι διεκδικητές του έργου της παραχώρησης εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, μετά το χθεσινό άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Πρόκειται για μια σύμβαση, το ύψος της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου, τόσο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects όσο και το έτερο σχήμα των Vinci – Μυτιληναίου – Αβαξ αναμένεται να «παίξουν τα ρέστα» τους για να αναδειχθούν νικητές. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει άμεσα τις οικονομικές προσφορές και στη συνέχεια θα καλέσει τους συμμετέχοντες στην υποβολή βελτιωμένης προσφοράς. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου.

«Kλειδί» η EKT για τις αναβαθμίσεις

Η Fitch ανακοινώνει σήμερα το βράδυ την αξιολόγησή της για την Ελλάδα, με το καλό σενάριο να είναι η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η Citi, το «κλειδί» για τις όποιες αναβαθμίσεις κρύβεται στη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ. Οπως επισημαίνει, οι βασικοί αρνητικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι τα υψηλά τραπεζικά NPLs και το δημόσιο χρέος. Στους θετικούς τοποθετούνται ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο αντίκτυπος της πανδημίας στο ΑΕΠ, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως εκτιμά, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ μετά τη λήξη του PEPP. Η Citi πιστεύει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων καθώς και οι βραχυπρόθεσμες αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας θα εξαρτηθούν από τη στάση της ΕΚΤ και οι οίκοι θα περιμένουν να υπάρξει σαφήνεια σε αυτό το μέτωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή