Ενέργεια από ΑΠΕ στο Χρηματιστήριο

Ενέργεια από ΑΠΕ στο Χρηματιστήριο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές καταναλώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών από 1.1.2021 (1.7.2021 για το υποκατάστημα Θεσσαλονίκης) για τη λειτουργία του, μέσω της ΔΕΗ. Η μετάβαση σε κατανάλωση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της πολιτικής βιωσιμότητας (Sustainability policy) του ομίλου, στο πλαίσιο της οποίας επανεξετάζει όλες τις πτυχές της λειτουργίας του με στόχο τη μείωση του αποτυπώματός του. Η λειτουργία με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια περιλαμβάνει την υπηρεσία colocation, που ο όμιλος προσφέρει με επιτυχία εδώ και χρόνια.

Αποκαλυπτήρια για τον νέο δείκτη ESG

Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για τη σύνθεση και την ημερομηνία εκκίνησης του νέου «πράσινου» δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του δείκτη Athex ESG, ο οποίος και θα παρουσιαστεί σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει το Χ.Α. Οπως είχε προαναγγείλει μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπήρχαν έως τον Ιούνιο, με βάση τις δημοσιοποιήσεις που έγιναν το 2020, ένας δείκτης περιβαλλοντολογικών και κοινωνικών κριτηρίων και κριτηρίων διακυβέρνησης (ESG) στο Χ.Α. θα μπορούσε να περιλαμβάνει 25-30 εταιρείες. Ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιος πως, με την εμφανή ευαισθησία που πλέον επιδεικνύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, σε σύντομο χρονικό διάστημα ο δείκτης αυτός μπορεί να έχει σύνθεση ανάλογη με αυτή του Γενικού Δείκτη. Η επιλογή των εταιρειών που θα απαρτίζουν τον δείκτη ESG έγινε με τη βοήθεια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τεχνικό πρόβλημα «έριξε» τα δίκτυα της Πειραιώς

Τεχνικής φύσεως ήταν το πρόβλημα που «έριξε» χθες τα ηλεκτρονικά δίκτυα της τράπεζας Πειραιώς, που τέθηκαν εκτός λειτουργίας για λίγες ώρες το πρωί. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε νωρίς το μεσημέρι και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας δεν είχε να κάνει με κάποιας μορφής hacking. Για τις λίγες ώρες πάντως που διήρκεσε το πρόβλημα, εκτός είχε τεθεί τόσο η πρόσβαση μέσω winbank όσο και η δυνατότητα συναλλαγών μέσω των ATMs της τράπεζας. 

Δίχως τέλος η μάστιγα με τις «γουρούνες»

Μπορεί η πανδημία να έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στον διεθνή τουρισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μερικές από τις άσχημες πλευρές του –και συγκεκριμένα τα ατυχήματα με τις «γουρούνες», τα γνωστά επικίνδυνα τετράτροχα που συνεχίζουν να κυκλοφορούν– έχουν σταματήσει. Γνωστή μάστιγα στους τουριστικούς προορισμούς και ειδικά σε νησιά με δύσβατους και στενούς δρόμους, όπου πέραν του κινδύνου στον οποίον θέτουν τη ζωή του αναβάτη, προκαλούν και τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, εξακολουθεί να ταλανίζει την Ελλάδα. Η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε παράταση ζωής σε αυτά τα επικίνδυνα οχήματα και τώρα η σημερινή καλείται να δώσει λύση, η οποία μάλιστα έχει καθυστερήσει σημαντικά. Την άνοιξη έγινε γνωστό πως προετοιμάζεται το νομοσχέδιο αλλά, φευ, ακόμη τίποτα.

Ο αποχαιρετισμός του Λεωνίδα Μπόμπολα

Με μια αποχαιρετιστήρια επιστολή, στην οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πατέρα του και ιδρυτή του ομίλου Ακτωρ, Γεώργιο Μπόμπολα, και στον επί δεκαετίες στενότερο συνεργάτη του, Δημήτρη Κούτρα, αποχώρησε από τον όμιλο Ελλάκτωρ ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Ο Λεωνίδας Μπόμπολας, μετά την αλλαγή της διοίκησης του ομίλου, κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Ηλέκτωρ». Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εξαγορά των μετοχών που κατείχε από τη Reggeborgh. Υστερα από αυτή την αποχώρηση, έπαυσε να έχει ουσιαστικό αντικείμενο και έγινε προσφυγή της Greenhill, η οποία υποστήριζε ότι Reggeborgh και Μπόμπολας δρούσαν συντονισμένα και κατά συνέπεια θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν ως ένας μέτοχος που κατέχει πάνω από το 33% της «Ελλάκτωρ». Με βάση αυτό το σκεπτικό, θα έπρεπε να υποβάλουν δημόσια πρόταση. Το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ τού πάλαι ποτέ ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η στάση που θα τηρήσει η Greenhill. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή