Τα αισιόδοξα μηνύματα για το Χ.Α.

Τα αισιόδοξα μηνύματα για το Χ.Α.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς και να μην έχει ακολουθήσει το ράλι που έχουν καταγράψει επί COVID-19 οι βασικές διεθνείς αγορές, με τον τζίρο το τελευταίο διάστημα να είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ωστόσο η Euroxx παρατηρεί ότι η «μεγάλη εικόνα» του Χ.Α. είναι πολύ πιο αισιόδοξη, και αυτό δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, οι ενεργές μερίδες στο Χ.Α. τον Μάρτιο και τον Μάιο ξεπέρασαν τις 36.000 που είναι η καλύτερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2014, κάτι που σηματοδοτεί την αύξηση της διάθεσης των επενδυτών για τα ελληνικά assets. Eτσι εκτιμά πως η συναλλακτική δραστηριότητα θα ανεβάσει ρυθμούς, ενώ θα ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να είναι πιο πρόθυμες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και σε IPOs. Παράλληλα, βλέπει την επιστροφή του Χ.Α. στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για την αγορά.

Ξεκινάει ο χορός αποτελεσμάτων εξαμήνου

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου, που θα δώσουν φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους επενδυτές. Σύμφωνα με την Beta Securities, τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί. Σε αυτή τη συγκυρία οι εισηγμένες θα έχουν και ένα επιπλέον όφελος από τη μείωση του εταιρικού φόρου, ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α΄ φετινού τριμήνου για όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πριν από τις 12 Μαΐου. Αναμένεται ακόμη να δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πώς θα κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων.

Ρεκόρ ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις

Η αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών κινδύνων το τελευταίο διάστημα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» έχει στείλει τους επενδυτές και πάλι πίσω στο «ασφαλές καταφύγιο» των ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ομόλογα που σήμερα έχουν αρνητικές αποδόσεις έχουν επιστρέψει στα 16 τρισ. δολάρια, για πρώτη φορά από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι φιλοφρονήσεις του Π. Ντόναχιου

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αποτελεί ένα πολύτιμο και αξιοσέβαστο μέλος του Eurogroup. Με τη φράση αυτή ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Π. Ντόναχιου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χρ. Σταϊκούρα. Οι φιλοφρονήσεις όμως συνεχίσθηκαν λίγο αργότερα στη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. «Θέλω να αναγνωρίσω, αν μου επιτρέπετε, το εξαιρετικό έργο που κάνει ο υπουργός σας για την ελληνική οικονομία και να σημειώσω ότι ο ρόλος της Ελλάδας στο Eurogroup και η φωνή της χώρας σε πάρα πολλές, σημαντικές αποφάσεις χαίρει μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης». Αν μη τι άλλο, χρόνια είχαμε να ακούσουμε τόσο κολακευτικά σχόλια για Ελληνα υπουργό και δη των Οικονομικών.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου η απόφαση

Παράταση έλαβε το χρονικό περιθώριο που είχε η Reggeborgh Invest προκειμένου να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 3,18% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ». Πρόκειται για το ποσοστό του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη, για το οποίο είχε υπογραφεί συμφωνία εξαγοράς από τη Reggeborgh, με το σχετικό δικαίωμα προαίρεσης να λήγει στις 20 Ιουλίου. Εκτιμάται ότι η λήψη απόφασης για το εν λόγω ποσοστό θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναλόγως και με το κατά πόσον ο κ. Διαμαντίδης θα έχει συμμετάσχει ή όχι στην εν λόγω αύξηση. Σήμερα, η Reggeborgh ελέγχει το 27,96% του μετοχικού κεφαλαίου και εφόσον το ποσοστό του κ. Διαμαντίδη δεν υποστεί μείωση λόγω της μη άσκησης των δικαιωμάτων του, ο ολλανδικός όμιλος θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κι άλλο το ποσοστό του σε πάνω από 31%. Δυνητικά δε, το ποσοστό των Ολλανδών μπορεί να αυξηθεί ακόμα και πάνω από το 42%, εφόσον ούτε η Greenhill ασκήσει τα δικά της δικαιώματα προτίμησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή