Ρεκόρ για τον δείκτη οικονομικού κλίματος

Ρεκόρ για τον δείκτη οικονομικού κλίματος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νοικοκυριά και όχι οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι επηρεάζονται από την έντονη εξάπλωση της περίφημης μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται στον δείκτη οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο εν λόγω δείκτης τον Ιούλιο «σκαρφάλωσε» στις 111,2 μονάδες από τις 108,7 μονάδες τον Ιούνιο, σημειώνοντας τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2007. Μάλιστα, άνοδος καταγράφηκε στους επιμέρους δείκτες όλων των βασικών επιχειρηματικών κλάδων, με την αύξηση να είναι εντονότερη στη βιομηχανία και στις κατασκευές. Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε εκ νέου και διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις -32,9 μονάδες από -25,6 μονάδες τον Ιούνιο, με τα νοικοκυριά να εκτιμούν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και των δικών τους οικονομικών για το προσεχές δωδεκάμηνο, με τον φόβο της ανεργίας να είναι εξαιρετικά έντονος. 

Ετήσια αύξηση κατά 6,2% της βιομηχανικής παραγωγής

Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα το 2021 κατά 6,2% «βλέπει» η IHS Markit, η οποία καταρτίζει τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (δείκτης PMI) στη μεταποίηση. Υπάρχουν, πάντως, και κάποια προβλήματα που μένει να δούμε στους επόμενους μήνες πόσο σοβαρά θα αποδειχθούν: πρώτον, αρχίζουν και υπάρχουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και δεύτερον, οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα εάν θα μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής στα προϊόντα τους, χάνοντας, ωστόσο, έτσι ανταγωνιστικότητα ή θα απορροφήσουν το κόστος, χάνοντας περιθώριο κέρδους. 

Ομόλογα 29,397 δισ. ευρώ αγοράστηκαν μέσω PEPP

Ελληνικά ομόλογα ύψους 29,397 δισ. ευρώ έχει αγοράσει συνολικά η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP από τον Μάρτιο του 2020 έως και τα τέλη Ιουλίου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε χθες. Στο τελευταίο δίμηνο οι αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ κινήθηκαν στα ίδια αυξημένα επίπεδα με το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου και διαμορφώθηκαν στα 3,716 δισ. ευρώ, και ήταν οι υψηλότερες από το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου 2020 όταν είχαν διαμορφωθεί στα 5,256 δισ. ευρώ.

Δύο εξώδικα για λάθη του ΕΦΚΑ

Λάθη και παραλείψεις που αφορούν περίπου 680.000 συνταξιούχους διαπιστώνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο κατέθεσε χθες κατά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ  δύο εξώδικα. Το πρώτο αφορά την προσαύξηση της παράλληλης σύνταξης που δεν έχει υπολογιστεί από τον e-ΕΦΚΑ από 13.5.2016 έως και σήμερα και αφορά 80.000 συνταξιούχους. Το δεύτερο αναφέρεται στην καταγγελία του Δικτύου για λάθος επανυπολογισμό που πραγματοποίησε ο e-ΕΦΚΑ την 1.1.2019 σε 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με την οποία δεν έχουν υπολογιστεί: α) τα βαρέα ένσημα, 
β) η παράλληλη σύνταξη και γ) το αυξημένο ασφάλιστρο που πλήρωναν οι συνταξιούχοι. 

Η ΕΚΤ «προσγειώνει» τους πανηγυρισμούς

Σίγουρα η νέα διευθέτηση για τον αναβαλλόμενο φόρο αποτελεί ένα θετικό σήμα για τις ελληνικές τράπεζες καθώς διασφαλίζει ότι οι μέτοχοι δεν θα υποστούν dilution, ωστόσο οι τρεις ενστάσεις της ΕΚΤ στη σχετική της γνωμοδότηση δεν αφήνουν περιθώρια για πολλούς πανηγυρισμούς. Συγκεκριμένα τόνισε πως το υψηλό ποσοστό οριστικών και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων στους κεφαλαιακούς δείκτες CET1 των ελληνικών συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο δεν προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο μεσοπρόθεσμα, παραμένει ζήτημα που εγείρει εποπτική ανησυχία, ενώ το σχέδιο τροποποιήσεων θα καθυστερήσει περαιτέρω την αποαναγνώριση αυτών των απαιτήσεων από τους ισολογισμούς των ιδρυμάτων. Επίσης σημείωσε πως ο προτεινόμενος νέος μηχανισμός απόσβεσης δεν αποκλείει τον κίνδυνο οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αυτές απαιτήσεις να μην έχουν απορροφηθεί πλήρως ή μερικώς εντός της προβλεπόμενης εικοσαετίας. Ετσι, η ΕΚΤ καταλήγοντας τονίζει πως πρέπει να αναθεωρηθεί το ελληνικό πλαίσιο αυτών των απαιτήσεων, προκειμένου να παρασχεθεί μια πιο ολοκληρωμένη και διαρθρωτική λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή