Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες, λένε δύο οίκοι

Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες, λένε δύο οίκοι

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες, χάρη στις επιδόσεις τους στα stress tests της ΕΚΤ, δόθηκε από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s και S&P, έπειτα από τα θετικά μηνύματα που έστειλαν οι Axia Research και BNP Paribas. Σε ανάλυσή της η S&P διαπιστώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκαν ανθεκτικές, κάτι που αναμφίβολα οφείλεται στη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη που έχει κάνει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο πιο ισχυρό. Οπως επισημαίνει, οι δείκτες CET1 στο τέλος του 2023 για τις Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, σε fully loaded επίπεδο και υπό το δυσμενές σενάριο, κινήθηκαν στο 8,3%, 7,6%, 6,5% και 6,4%, αντίστοιχα. Από την πλευρά της η Moody’s τόνισε ότι η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια, βελτιώνοντας την κερδοφορία. 

Εκταμιεύθηκαν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις

Oι πρώτες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης εκταμιεύθηκαν χθες και προορίζονται για το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία. Πρόκειται για 3 δισ. ευρώ συνολικά. Η Ελλάδα, που υπέγραψε πρώτη τη συμφωνία με την Κομισιόν, περιμένει να έρθει σύντομα και η δική της σειρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο, το αίτημα εστάλη επισήμως τη Δευτέρα, μετά την κύρωση των σχετικών συμφωνιών την Παρασκευή. Περιμένουμε κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το συνολικό των τριών χωρών που προηγήθηκαν.

Μικρή παράταση για τις αναστολές

Εως την Παρασκευή παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τους εργοδότες για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για το χρονικό διάστημα από την 1η έως και τις 6 Αυγούστου 2021. Η προθεσμία έληξε χθες, όμως το υπουργείο Εργασίας παρέτεινε τη διορία, ώστε να δηλωθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν είτε όλο τον Αύγουστο είτε το διάστημα 1-6 Αυγούστου 2021. Ετσι, από 7 Αυγούστου οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν μόνο να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.

Δάνειο στη Cepal από Alpha και EBRD

Δάνειο ύψους 105 εκατ. ευρώ θα χορηγήσουν στη Cepal Hellas η Alpha Bank και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στη δανειακή χρηματοδότηση της Cepal η EBRD θα συμμετάσχει με ποσό μέχρι 50 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου θα καλύψει η Alpha Bank. Εμμέσως, η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει το Project Galaxy – μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μέχρι σήμερα. Από πλευράς EBRD, η χρηματοδότηση εντάσσεται στο Πλαίσιο της Τράπεζας για την αντιμετώπιση των NPLs το οποίο θεσπίστηκε το 2017. 

Οι επιδοτήσεις στην εστίαση

Περί τις 29.000 επιχειρήσεις –λιγότερες, δηλαδή, από ό,τι αρχικά αναμενόταν– υπέβαλαν τελικά αίτηση ένταξης στο ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – Επανεκκίνηση Εστίασης». Οπως είχε γράψει στο χθεσινό φύλλο της η «Κ», στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 9.884 επιχειρήσεις, με το σύνολο των ενισχύσεων να ανέρχεται σε 98,83 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πολύ μικρότερη είναι μέχρι στιγμής η εκταμίευση, της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη ήταν πως θα ενταχθούν περί τις 35.000 επιχειρήσεις στο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις των περίπου 29.000 επιχειρήσεων αντιστοιχούν σε συνολικές ενισχύσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ. Μένει τελικά να δούμε πόσες ακόμη από τις αιτήσεις που θα επανακατατεθούν θα εγκριθούν, με το δικαίωμα αυτό να ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή