Το μέλλον του ομίλου Ελλάκτωρ μετά την αύξηση κεφαλαίου

Το μέλλον του ομίλου Ελλάκτωρ μετά την αύξηση κεφαλαίου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η «κόντρα» μεταξύ των δύο βασικών μετόχων του ομίλου Ελλάκτωρ, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η διοίκηση του ομίλου, με την υποστήριξη του ολλανδικού επενδυτικού ομίλου Reggeborgh Invest, είναι σταθερή στις θέσεις της για να επέλθει συνεννόηση με την πλευρά της Greenhill των δύο εφοπλιστών κ.κ. Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, όσο οι εφοπλιστές καταθέτουν τη μία αγωγή πίσω από την άλλη και έχουν ως συμβούλους ανθρώπους που έχουν συνδεθεί με το προηγούμενο διοικητικό καθεστώς, όπως ο κ. Αλ. Εξάρχου, δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης μαζί τους. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των δύο εφοπλιστών σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει απευθείας συνεννόηση μεταξύ των δύο μετόχων, χωρίς την ανάμειξη μελών της διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η Reggeborgh ελέγχει το 29,2% και οι εφοπλιστές το 28,6% των μετοχών της Ελλάκτωρ. Αυτή η ισορροπία κρίνεται μεν δυσχερής για λήψη αποφάσεων όπως η μεταφορά έδρας ή η αύξηση κεφαλαίου, που απαιτούν την έγκριση των 2/3 των μετόχων, αλλά επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του ομίλου.

Συγκράτηση

των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αύξηση των πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων προς την εφορία καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τον Ιούνιο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ αλλά και τον φόρο νομικών προσώπων. Η θετική αυτή εξέλιξη, όπως εκτιμούν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, είναι αποτέλεσμα της κρατικής ρευστότητας τους προηγούμενες μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 92,07% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ. Ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, τα οποία ανήλθαν στο 93,59% του συνολικού φόρου. Συνολικά από όλους τους φόρους οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανέρχονται στο 91,64%.

Διαγωνισμός για ανοιχτή γραμμή βοήθειας

Μειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής γραμμής βοήθειας και υποστήριξης πολιτών διενεργεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος είναι η διαχείριση της πληροφόρησης των πολιτών, επί ερωτημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως ο εμβολιασμός, η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) και η άυλη συνταγογράφηση. Η ανάγκη του help desk δημιουργήθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού τηλεφωνημάτων που δέχεται το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη δαπάνη του έργου να είναι 74,4 χιλ. ευρώ για χρονικό διάστημα ενός έτους. Η ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, με την αποσφράγιση των φακέλων να πραγματοποιείται μία ημέρα μετά, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Υποτιμημένη η μετοχή του ΟΤΕ

Η μετοχή του ΟΤΕ είναι η φθηνότερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες του κλάδου, αναφέρει σε έκθεσή της η New Street Research. Πού βασίζει τη διαπίστωσή της η συμβουλευτική εταιρεία η οποία εστιάζει στις εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών; Στη μεγάλη «έκπτωση» (discount) του 21% που διαπραγματεύεται η μετοχή με τιμή 15,4 ευρώ. Αντιστοιχεί δε σε 14,9 φορές του EV/FCF, δηλαδή της εταιρικής αξίας προς τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Το μεγάλο αυτό discount, κατά τους αναλυτές, δεν υποστηρίζεται ούτε από τις μακροοικονομικές ούτε από τις μικροοικονομικές προοπτικές του ΟΤΕ, του οποίου η μετοχή έχει αυξηθεί περίπου κατά 19% από τις αρχές της χρονιάς και 24% σε ορίζοντα 12 μηνών. Σε σύγκριση με ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες, ο ΟΤΕ εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης ενοποιημένων εσόδων, που αντιστοιχεί σε 8%, έναντι 6,4%, 6,3% και 5,6% των T. Austria, Iliad και Vodafone αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή