Το μήνυμα του Στουρνάρα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να ερμηνεύσει υπερβολικά την άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, υποστήριξε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την ανακοίνωση από την Eurostat των στοιχείων πληθωρισμού του Αυγούστου, που έφτασε στο 3%. Ενα μέγεθος που αποτελεί ρεκόρ 10ετίας και υπερβαίνει τον στόχο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για 2%. Η επισήμανση Στουρνάρα έχει σημασία, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου, καθώς ήδη ακούγονται φωνές υπέρ της αντιστροφής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν είπε χθες ότι η ΕΚΤ πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος του ΡΕΡΡ. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες «που σχετίζονται με διάφορα σημεία συμφόρησης στην προσφορά που προκλήθηκαν από την πανδημία».

Αυξήθηκε η προσφορά αεροπορικών θέσεων

Τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης εμφάνισε τον Ιούλιο η προσφερόμενη χωρητικότητα θέσεων των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών. Σε σχέση με τον Ιούνιο, δηλαδή, η άνοδος ήταν σε ποσοστό 26%, αν και οι διαθέσιμες επιβατικές θέσεις ανά χιλιόμετρο παραμένουν χαμηλές, αντιστοιχώντας στο 50% των επιπέδων πριν την πανδημία. Τα έσοδα ανά επιβατοχιλιόμετρο (έσοδα ανά επιβάτη προς τη συνολική διανυόμενη απόσταση) υπήρξαν χαμηλότερα κατά 53,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.

Νέες αρμοδιότητες για Γεωργαντά και Λιβάνιο

Με τον ανασχηματισμό της Τρίτης συνέπεσε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης, που δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής, ανάθεσης αρμοδιοτήτων στους υφυπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντά και Θ. Λιβάνιο, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τις τότε περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Γεωργαντάς είναι αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για την ΗΔΙΚΑ και τα ΕΛΤΑ, ενώ ο κ. Λιβάνιος έχει υπό την εποπτεία του το Ελληνικό Κτηματολόγιο και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.

Αλλαγή σελίδας για την Chipita

Στις 20 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Chipita με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης τη διάσπαση της εταιρείας σε δύο νέες: την Chipita Foods A.E. και την Chipita Global Α.Ε. Στην Chipita Foods Α.Ε. θα μεταβιβασθούν όλα εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν εξαγόρασε η Mondelez, όπως για παράδειγμα η αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ και οι μετοχές της κοινοπραξίας Britchip στην Ινδία, ενώ στην Chipita Global A.E. θα μεταβιβασθούν τα στοιχεία που εξαγόρασε ο αμερικανικός κολοσσός. Αμφότερες οι νέες εταιρείες προβλέπεται να εδρεύουν στη Μεταμόρφωση Αττικής, εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα η έδρα της Chipita.

Περιμένοντας φθηνότερο χρήμα

Κόπωση στις χορηγήσεις κυρίως προς μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούλιο, εξέλιξη που αποδίδεται στη στάση αναμονής που τηρεί η αγορά ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και στη στροφή που παρατηρείται από μεγάλες επιχειρήσεις σε ομολογιακά δάνεια. Οι μηνιαίες εκταμιεύσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 1 δισ. ευρώ από το υψηλό των 3 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, και εκτός από τα δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, μικρή υποχώρηση εμφανίζουν και οι εκταμιεύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα ομολογιακά δάνεια προκρίνονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς δεν επιβαρύνονται με την εισφορά του 0,6% και διασφαλίζουν έτσι καλύτερη τιμολόγηση. Οι τράπεζες, που είναι ο ενδιάμεσος κρίκος σε αυτή την υπόθεση, έχουν επαναφέρει το αίτημα για την κατάργηση της εισφοράς σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος δανεισμού για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά… είναι πολλά τα λεφτά! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή