Κινητικότητα στον κλάδο των κατασκευών

Κινητικότητα στον κλάδο των κατασκευών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη είναι η κινητικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο ενόψει της εισροής σημαντικών κονδυλίων για την υλοποίηση της νέας γενιάς μεγάλων δημοσίων έργων. Μάλιστα, χρηματιστηριακοί κύκλοι δεν αποκλείουν ακόμα και μετοχικές ανακατατάξεις, σε τουλάχιστον μία εισηγμένη εταιρεία του κλάδου, χωρίς να αποκλείουν εξελίξεις και σε άλλες. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία των εισηγμένων ομίλων ετοιμάζουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας και της βελτίωσης των ισολογισμών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νέων έργων θα υλοποιηθεί είτε ως ΣΔΙΤ είτε ως παραχώρηση εκμετάλλευσης, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν σημαντικά ίδια κεφάλαια και χρηματοδοτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες με ισχυρή μετοχική βάση και πρόσβαση σε τραπεζικά και επενδυτικά κεφάλαια θα έχουν το προβάδισμα. Χαρακτηριστικά είναι τα έργα στο Ελληνικό, όπου η Lamda Development θα θέσει ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια επιλογής για την ανάθεση συμβάσεων.

Κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείου Εργασίας

Νέα κόντρα μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή τη συνεργασία του υπουργείου με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τη διερεύνηση τρόπων απασχόλησης παιδιών μεγαλύτερων των 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, καθώς και ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να προδικάσει τη συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου, που έκανε λόγο για fake news, ξεκαθάρισε ότι στα ιδρύματα μένουν ακόμη και παιδιά πέραν της ηλικίας των 18 ετών και επεσήμανε ότι σχεδιάζονται προγράμματα ένταξής τους στην κοινωνία και την παραγωγή.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Telekom Romania

Την εξαγορά του 100% της Telekom Romania Mobile Communications S.A. (TKRM) από την Telekom Romania Communications (TKR) ολοκλήρωσε ο ΟΤΕ. Η εισηγμένη ελέγχει, πλέον, σχεδόν το 100% της ρουμανικής εταιρείας, με το τίμημα της συναλλαγής να τοποθετείται σε 58,9 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονιστική έγκριση της πώλησης στην Orange Romania του ποσοστού (54%) που κατέχει ο ΟΤΕ στην TKR.

Τηλεδιάσκεψη για τις ανατιμήσεις

Τις πάλαι ποτέ «συμφωνίες κυρίων» τις οποίες επιστράτευαν και προηγούμενες κυβερνήσεις, κυρίως στη δεκαετία του 2000, φαίνεται ότι θυμήθηκε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία πραγματοποίησε χθες τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με αντικείμενο τις ανατιμήσεις. Ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και ειδικά το 2008, όταν είχαν καταγραφεί πολύ σημαντικές ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, οι επικεφαλής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ διάβαιναν την πόρτα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος και κλείνονταν οι περίφημες «συμφωνίες κυρίων» για συγκράτηση των ανατιμήσεων. Συμφωνίες, πάντως, αμφιβόλου αποτελέσματος, όπως αποδεικνυόταν εκ των υστέρων.

Ενίσχυση κερδών για την ABBank

Αύξηση κερδών 91% και κεφαλαιακή επάρκεια 18,5% ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο η Aegean Baltic Bank (ΑΒΒank). Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι  1,6 εκατ. του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, ενώ τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 4,5 εκατ. Η βελτίωση της κερδοφορίας ήρθε ως αποτέλεσμα της αύξησης των λειτουργικών εσόδων κατά 30%, σε 10,8 εκατ. Το χαρτοφυλάκιο δανείων της ABBank αποτελείται κατά 87% από ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις και κατά 13% από μη ναυτιλιακές (ανανεώσιμες πηγές και εμπορικά ακίνητα). Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων CET-1, συμπεριλαμβάνοντας τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, διαμορφώθηκε σε 18,5%, από 20,5% στο τέλος του 2020, με πλήρη απορρόφηση της επίπτωσης του ΔΠΧΑ-9 και χωρίς τα εποπτικά κεφάλαια να περιλαμβάνουν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Οι καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 31% σε 587 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή