Επιχορήγηση 4,3 εκατ. για τον Σκορπιό

Επιχορήγηση 4,3 εκατ. για τον Σκορπιό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωράει με γοργούς ρυθμούς το έργο ανάπτυξης ενός εμβληματικού θερέτρου πολυτελείας στο νησί του Σκορπιού, από τον Ρώσο επενδυτή Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε και από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, το κονδύλι των 4,3 εκατ. ευρώ, που αφορά την επιχορήγηση για την κατασκευή νέου ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Πρόκειται για έργο συνολικού ύψους 26,6 εκατ. ευρώ, δυναμικότητας 30 δωματίων και 60 κλινών, ενώ η επιφάνειά του ανέρχεται σε 9.420 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης στον Σκορπιό ανέρχεται σε 165 εκατ. ευρώ. Εκτός από το κύριο συγκρότημα και τις πολυτελείς βίλες και σουίτες, προωθείται επίσης η κατασκευή συνεδριακού κέντρου, εστιατορίου, αίθουσας προβολών, κέντρου ευεξίας και χώρου ψυχαγωγίας. Πάντως, δεδομένης της οικονομικής εμβέλειας του κ. Ριμπολόβλεφ, προξενεί εντύπωση η ανάγκη ένταξης του σχεδίου στον επενδυτικό νόμο. 

«Απόφαση επιβεβλημένη εκ των συνθηκών»

Δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη εκ των συνθηκών χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, την  απόφαση να μην πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη συμπρωτεύουσα, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε υποδοχείς υγειονομικών βομβών, που απειλούν ανθρώπινες ζωές για να πραγματοποιήσουμε επετειακή διαδήλωση». «Τους αγώνες, τους δίνουν οι ζωντανοί», πρόσθεσε ο Γιάννης Παναγόπουλος και κάλεσε τους εργαζομένους να εμβολιαστούν. Στον αντίποδα, ο αναπληρωτής γραμματέας οργανωτικού της ΓΣΕΕ, Θάνος Βασιλόπουλος, υπογράμμισε ότι στην παρούσα συγκυρία μια διαδήλωση δεν θα είχε επετειακό χαρακτήρα, αλλά τεράστια σημασία. Να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο για σήμερα το απόγευμα στις 6 στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Παρέδωσε τη σημαία της ΙΟΤΑ ο Πιτσιλής

Ολοκληρώθηκε η θητεία του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή ως προέδρου της ΙΟΤΑ (Intra-European Organisation of Tax Administrations). Ο κ. Πιτσιλής παρέδωσε ως είθισται τη σημαία του Οργανισμού στον νέο πρόεδρο, Μarc Bugnon, στη Γενεύη της Ελβετίας.  Επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στην ελβετική φορολογική αρχή, ο διοικητής της ΑΑΔΕ συμφώνησε με τον ομόλογό του στη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο διοικήσεων.

Αναστέλλεται η εγγραφή δικηγόρων στο ΓΕΜΗ

Αναστέλλεται τελικά μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022 η υποχρέωση εγγραφής των δικηγόρων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) μετά την έντονη αντίδραση του κλάδου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει κατ’ αρχάς ότι η παραπάνω υποχρέωση, που ξεκινούσε από την 1η Οκτωβρίου 2021, αναστέλλεται ειδικά για τους δικηγόρους έως το τέλος του έτους. Δεύτερον, επισημαίνει ότι οι δικηγόροι θεωρούνται φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα και επομένως βάσει της απόφασης δεν θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ανταποδοτικά τέλη στο ΓΕΜΗ. Τέλος, το υπουργείο αναφέρει ότι η εγγραφή γίνεται για να υπάρχει συγκεντρωμένη η πληροφορία σε ένα μητρώο και να λαμβάνονται ευκολότερα στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης του κλάδου. 

Αισιόδοξος ο στόχος για πλειστηριασμούς

Δύσκολος κρίνεται ο στόχος που έχουν θέσει οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων από φορείς της αγοράς ακινήτων. Ενόψει της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών, οι περισσότερες εταιρείες προσδοκούν αντιστροφή της μέχρι σήμερα τάσης, βάσει της οποίας επιτυγχάνεται η πώληση του 20% των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται. Συγκεκριμένα, πλέον στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε περίπου 80%, με τις εταιρείες να προσβλέπουν ότι τελικά θα επαναγοράσουν μόλις δύο από τα δέκα ακίνητα που οδεύουν προς πλειστηριασμό. Ωστόσο, σύμφωνα με μεσιτικές πηγές, ο στόχος αυτός κρίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, ενδεχομένως και ανέφικτος, με δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι αυτοψία στο ακίνητο που τους ενδιαφέρει, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. Παράλληλα, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για αγορά κατοικίας από Ελληνες και κυρίως αν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή