Διπλή αναβάθμιση για τις τράπεζες

Διπλή αναβάθμιση για τις τράπεζες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έδωσε ο οίκος Moody’s, καθώς προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση των αξιολογήσεων και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίνοντας θετικές προοπτικές. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Alpha Bank κατά δύο βαθμίδες, σε B2 από Caa1, και την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Caa2, κατά επίσης δύο βαθμίδες. Οπως τόνισε, η κίνηση αυτή αντανακλά τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητας του κλάδου καθώς και τις καλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας. Επιπλέον, αντικατοπτρίζει και τις πρόσφατες και επερχόμενες εκδόσεις χρέους στο πλαίσιο του MREL έως το τέλος του 2025, γεγονός που θα αλλάξει τη δομή των υποχρεώσεων των τραπεζών και θα ενισχύσει τα διαθέσιμα «μαξιλάρια» για την προστασία των καταθετών. Πάντως, ο οίκος εξέφρασε ανησυχίες για το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στα κεφάλαια των τραπεζών.

Πρόγραμμα κατάρτισης από τον ΟΑΕΔ και την Google

Ξεκίνησε χθες το μεσημέρι και αναμένεται να καλυφθεί πολύ σύντομα η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στο νέο διαδικτυακό «Πρόγραμμα Κατάρτισης για τη Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Εποχή» για 4.000 ανέργους, που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την Google Ελλάδας. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν για τους ανέργους, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 996.733 άτομα, από την Google Ελλάδας και περιλαμβάνει διαδικτυακή κατάρτιση διάρκειας 35 ωρών, που θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων. 

Στροφή στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα

Στο επίκεντρο των αερομεταφορών βρίσκεται η χρήση των βιώσιμων καυσίμων (SAF), με τη Shell να ανακοινώνει χθες ότι πρόκειται να παράγει ετησίως, μέχρι το 2025, 2 εκατ. τόνους SAF. Ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών έχει θέσει ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι και το 2050 για όλες τις πτήσεις από και προς την Ε.Ε., τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών. Ηδη η Aegean πραγματοποίησε –το καλοκαίρι– την πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός Airbus A320neo με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα.

Ξεκινάει η πληρωμή των συντάξεων

Την Παρασκευή ξεκινάει η πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου, με τις πληροφορίες να θέλουν τα αναδρομικά στους παλαιούς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα να πληρώνονται, τελικά, στο τέλος του μήνα, με εμβόλιμη πληρωμή. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες και ΟΤΕ) που το AΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και στις 27 Σεπτεμβρίου σε εκείνους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Μια μέρα μετά, θα πληρωθούν οι συντάξεις των μη μισθωτών (από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), και στις 29 του μήνα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Συνεργασία ενάντια στο λαθρεμπόριο

Με την τεχνική υποστήριξη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών θα προχωρήσει η αναβάθμιση του περιβόητου συστήματος εισροών – εκροών, που δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ενώ έχει εγκατασταθεί από το 2016. Ο ΣΕΕΠΕ προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση των φαινομένων λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής με επίκεντρο το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών – εκροών. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, θα συνδράμει τεχνολογικά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης των εισροών – εκροών σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις φορολογικές αποθήκες της χώρας. Εχει μάλιστα αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση μελέτης, η οποία θα προτείνει μια σειρά από παρεμβάσεις. Η μελέτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΠΕ Γιάννη Αληγιζάκη (φωτ.), θα ολοκληρωθεί το 2022 και από κοινού με τη δέσμη προτάσεων της ΑΑΔΕ θα αποτελέσει τη βάση για την απαραίτητη επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή